Тражење несталих Срба и даље у застоју

22.04.2021. 13:50
0
ИЗВОР: СРНА

Тражење несталих Срба са подручја Сарајева и Сарајевско-романијске регије и даље је у застоју, а организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Републици Српској покушаће наћи начин како да се тај процес убрза, каже замјеник предсједника Градске организације породица заробљених бораца и несталих цивила Источног Сарајева Горан Тимотија.

Он је навео да, иако има неких мањих помака, породице не могу бити задовољне резултатима тражења несталих Срба.

- Покушаћемо да нађемо модус како да дођемо до валидних информација и опипљивих доказа, до мјеста страдања, укопавања и евентуалне ексхумације и идентификације сарајевских Срба - истакао је Тимотија у Источном Сарајеву на обиљежавању Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Невенка Ђокановић, супруга резервисте ЈНА Стевана Ђокановића, рекла је да је њен супруг убијен са још седам војника у Великом парку у центру Сарајева у априлу 1992. године, те да је данас 29 година како траже његово тијело.

Према њеним ријечима, тијела стријељаних бивших припадника ЈНА су побацана по Сарајеву, Високом и ко зна гдје.

- Сваке године обиљежавамо овај дан. Власти у Сарајеву о овом догађају ћуте, ништа не раде - рекла је Ђокановићева и додала да је давала изјаве на Суду БиХ, али да је то "мртво слово на папиру".

Она је изразила сумњу да ће икада бити пронађена тијела убијених бивших припадника ЈНА у Великом парку.

Радослав Дошло, чији је братић Милан нестао у сарајевском насељу Ступ, истакао је да власти у Сарајеву опструишу тражење несталих цивила и војника, те изразио увјерење да су неки нестали Срби "бачени" у туђе гробнице на Градском гробљу "Лав".

- Тражим само да га закопам у породичну гробницу и ништа више - рекао је Дошло.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је поразно да породице више од 25 година након одбрамбено-отаџбинског рата још траже и моле, првенствено Институт за нестала лица БиХ, да раде свој посао, односно да пронађу, ексхумирају и идентификују нестале Србе.

- Зар није било довољно што су породице несталих Срба изгубили најмилије, већ поново то њихово страдање преживљавају, ишчекујући информацију о најближима, како би их на крају успјели достојанствено сахранити и наћи мир за њих који су настрадали, али и за себе - истакао је Короман и додао да се у спомен-костурници Миљевићи налази 367 посмртних остатака страдалих Срба.

Он је нагласио да ће град Источно Сарајево подржати све организације које су тражиле, траже и које ће наставити тражити своје нестале и борити се за истину несталих сарајевских Срба у Сарајеву и Сарајевско-романијској регији.

У оквиру обиљежавања Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије у Источном Сарајеву, служен је парастос српским жртвама у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима, те положени вијенци на Спомен-обиљежје испред Спомен-костурнице Миљевићи.

Вијенце су положили представници организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, града Источног Сарајева и општина у његовом саставу, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, као и представници Института за нестала лица БиХ, те Црвеног крста Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 54m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 56m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 54m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 49m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 57m
    1