"У БиХ ниједна лабораторија није акредитована за тестирање на Ковид-19"

25.06.2020. 18:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Из Агенције за акредитовање у Босни и Херцеговини рекли су да, када је у питању валидност тестова на корона вирус "у БиХ не постоји нити једна лабораторија која је акредитована за испитивања на корона вирус".

- Са аспекта акредитације, кључна ствар коју треба рећи јесте да у БиХ не постоји нити једна лабораторија која је акредитована за испитивања на корона вирус. Исто не треба нити изненадити с обзиром да је Ковид-19 нови вирус и да је потребно вријеме за акредитацију лабораторија које могу радити ПЦР тестове на Ковид-19. Чак ни Институт 'Роберт Кох' није акредитован за ову врсту испитивања. У Великој Британији је нпр. тек 16. јуна 2020. одобрена прва акредитација у подручју ПЦР тестова за Ковид-19 - рекли су за телевизију "Н1" из Агенције за акредитовање у БиХ.

Стога, како наводе, са аспекта акредитације и признавања извјештаја ЕА МЛА/БЛА потписника, гдје је БАТА потписник овог споразума у подручју испитивања по ЕН ИСО/ИЕЦ 17025 сасвим је правилно тумачење да ови тестови нису прихватљиви, јер, како истичу из ове агенције, методе нису акредитоване и ту БАТА као акредитацијско тијело БиХ нема простора за било какве приговоре.

Међутим, нагласили су и да је њемачка влада прописала флексибилнија правила која остављају могућност да се признају ПЦР тестови из доказано квалитетних лабораторија, нпр. акредитованих лабораторија по ИСО 15189 или ИСО/ИЕЦ 17025 у подручју молекуларно биолошких испитивања (ПЦР тестови).

- У том случају, у БиХ постоје двије лабораторије које раде ПЦР тестове на Ковид-19 (Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву и Институт за јавно здравље Републике Српске), а које су акредитоване и/или признате од СЗО за друге сличне врсте ПЦР испитивања и чија компетентност би, под овим условима, могла бити прихваћена и без акредитације за Ковид-19 - саопштили су.

Напомињу да остаје на надлежном министарству да евентуално упути неку протестну ноту и затражи признавање ових извјештаја.

- БАТА стоји на располагању за евентуално подношење захтјева за акредитацију у подручју испитивања на Ковид-19, што би дугорочно гледајући, допринијело превазилажењу сличних ситуација - истакли су из Агенције за акредитовање БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
РБ ЛАБ – лабораторија у којој је здравље пацијената у сигурним рукама! РБ ЛАБ – лабораторија у којој је здравље пацијената у сигурним рукама!
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 40m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 44m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    17h 37m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    11h 28m
    0