У БиХ само 44 одсто дјеце похађа вртић

22.07.2024. 13:32
0
ИЗВОР: srna.rs

БиХ само 44 одсто дјеце узраста од три до шест година похађа вртић, што је једна од најнижих стопа у Европи, а просјек у земљама ЕУ је 92 одсто, саопштио је Уницеф у БиХ.

У БиХ приступ је нарочито ограничен за дјецу из рањивих група – мање од два одсто дјеце ромске националности, дјеце из руралних средина, као и дјеце с тешкоћама у развоју имају прилику да похађају вртиће.

Наводећи да је више од 6.500 дјеце на листама чекања за упис, из Уницефа су констатовали да су буџетска издвајања за предшколске установе недовољна да би се обезбиједили приступ и квалитетне услуге.

Јавна потрошња за предшколско образовање у БиХ износи 0,3 одсто БПД-а и упола је мања од потрошње у земљама ЕУ, гдје је 0,6 одсто БДП-а.

У ФБиХ само 5,5 одсто укупног буџета за образовање се издваја за предшколске установе, у Републици Српској 9,3 одсто, а у Брчко дистрикту 7,6 одсто.

Истичући да предшколско васпитање представља основни стуб за развој људског капитала, Уницеф је навео резултат њихових студија улагања у дјецу, према којима ће свака конвертибилна марка уложена у предшколско васпитање у БиХ бити враћена седмороструко.

Повећање обухвата би за домаћу економију генерисало више од 33 милијарде КМ у наредних 30 година.

Према Уницефу, дјеца која су похађала вртић имају боље резултате у школи и чешће се одлучују за наставак образовања, што доводи до веће продуктивности и професионалног успјеха, а ефекти су још већи за дјецу из рањивих група.

Предшколско васпитање се види и као стуб економског оснаживања жена, а повећање обухвата предшколским образовањем у БиХ могло би да омогући приступ тржишту рада за више од 2.200 жена годишње, што би за економију у БиХ генерисало више од 500 милиона КМ у наредних 30 година.

Из Уницефа су навели да има пуно жена, односно мајки, које не раде само из разлога што им вртић није цјеновно прихватљив, истичући да квалитетно и доступно предшколско васпитање представља важан мотивациони фактор за останак породица у БиХ. 

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра сунчано и топло Сутра сунчано и топло
Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима
Килограм пилећег филеа и до 16 КМ Килограм пилећег филеа и до 16 КМ
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 6m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 29m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 2m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 59m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 50m
    0