У Цазину почела истражна бушења о потенцијалима термалних вода

29.08.2019. 10:40
0
ИЗВОР: Srpska.info

Употреба геотермалне енергије за развој Града Цазина, назив је пројекта чија конкретна реализација је отпочела јуче.

Ријеч је о радовима који се односе на истражно бушење, хидрауличко тестирање, лабораторијске анализе воде и нумеричко енергетско моделирање на подручју Рујнице.

Овај пројекат се финансира и проводи у сарадњи с Развојном агенцијом Републике Чешке. Тако су јуче у кабинету цазинског градоначелника боравили гости из амбасаде Републике Чешке у нашој земљи те представници компаније ГЕОтест, а.с. из чешког Брна.

Како је истакнула Јана Зелингерова, конзул и шеф Одјељења за развој у Амбасади Републике Чешке у Босни и Херцеговини, пројекти који се односе на изворе обновљиве енергије су свакако међу приоритетима Чешке развојне агенције.

– Ово је други сличан пројекат који реализирамо у БиХ, а сматрамо да ова земља има огроман потенцијал када је ова област у питању. Кроз пројекат који данас конкретно почињемо у Граду Цазину, очекујемо да ћемо већ до краја новембра знати потенцијале овог истраживања и вјерујемо да ће Цазин резултате истога добро искористити у будућности – казала је.

Да је ово итекако значајан пројекат за Цазин, али и за цијело подручје Унско- санског кантона, потврдио је и градоначелник Цазина Нермин Огрешевић.

– Наша је намјера већ дуже вријеме утврдити капацитете ресурса какав су геотермалне воде на нашем подручју и захвални смо амбасади Републике Чешке која је подржала овај пројекат и која нам помаже да га реализирамо. Могућности развоја на овом подручју су изузетне с обзиром да термалне воде нуде читав низ различитих могућности развоја који се у будућности може односити на цијелу ову регију – рекао је градоначелник Огрешевић, пише Klix.

Делегација је обишла и локацију на којој је и званично почело прво истражно бушење. Вриједност радова који су отпочели износи 300.000 конвертибилних марака.

Након извршеног истраживања локалитета који се налазе на подручју Рујнице, у плану је израда модела за будуће кориштење ових локалитета за енергетске, туристичке и пољопривредне сврхе.

Укратко, тек након ових истраживања и њихових службених резултата, Град Цазин ће имати конкретне показатеље о потенцијалима термалних вода с којима може израђивати властите развојне планове и понудити их домаћим и страним инвеститорима, саопштено је из Општине Цазин.

Коментари 0
Повезане вијести
Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
Трудница теже повријеђена након напада пса луталице Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
Истукао радника јер је одлучио дати отказ Истукао радника јер је одлучио дати отказ
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 48m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 53m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 21m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 55m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 0m
    0