У Сибиру измјерено рекордних 38 степени Целзијусових

30.06.2020. 18:43
0
ИЗВОР: srpskainfo

Руски Хидрометеоролошки центар потврдио је да је у сибирском граду Верхојанск забиљежена рекордно висока температура од 38 степени Целзијусових, током топлог таласа који је узнермирио научнике који се баве климатским промјенама.

Рекордно висока температура пријављена је раније овог мјесеца у Верхојанску, сјеверно од арктичког појаса, што је навело Свјетску метеоролошку организацију да од Москве затражи да потврди резултате мјерења.

Потврђујући податак да је рекордно висока температура забиљежена 17. јуна, шеф Центра Роман Вилфанд изјавио је током конференције за новинаре да је висока температура у региону забиљежена због јачих антициклона у подручју близу Арктика.

- Стручњаци сматрају да ће ова ситуација потрајати - рекао је Вилфанд.

Према ријечима Вилфанда, Верхојанск је и даље “хладни пол”, уз подсјећање да је у том граду крајем деведесетих забиљежена рекордно ниска температура од минус 67,8 степени Целзијусових.

Арктик се загријава дупло брже од глобалног просјека.

Свјетска метеоролошка организација саопштила је прошле седмице да је податак о температури забрињавајући, али да се чини да је у складу са трендовима загријавања.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 33m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 6m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 58m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 6m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 3m
    0