Укидање акциза на гориво спас за перадаре

10.03.2022. 20:46
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Координациони одбор Заједнице живинара/перадара Босне и Херцеговине данас је издао саопштење у коме се апелује на Дом народа Парламентарне скупштине БиХ да привремено донесе одлуку о суспензији акциза на гориво и тиме помогне опстанку ове производње која је угрожена због дивљања цијена енергената.

- Након недавног енормног повећања цијена сировина, репроматеријала и транспорта као и електричне енергије производјачи у сектору зивинарске/перадарске производње су се суочили са новим нерјешивим проблемом свакодневног повећања цијена нафте и нафтиних деривата. Највећи удар на наш сектор је изазвало енормно повећање цијена кукуруза и соје који учествују у тросковима производње 80 одсто - наводи се у саопштењу.  

Даље се каже да овакви удари на ову производњу у кратком периоду имају нежељене ефекте – значајно је смањена производња, а многи најављују потпуну обуставу производње. 

Сагледавајући стање у БиХ гдје не постоје залихе енергената и репроматеријала, једна од могућих мјера која је на располагању властима у БиХ и која би могла спријечити обуставу производње би била привремено суспендовање Акциза на гориво у БиХ.

- Зато тражимо од Дома народа Парламентарне скупстине БиХ да потврди закон усвојен у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ 9. 3. 2022. године и привремено суспендује акцизе на гориво - каже се у саопштењу.

Живинари/перадари БиХ апелују на власти у БиХ и ентитета да хитно и другим мјерама помогну ову производњу, као и све остале произвођаче у сектору пољопривредне производње који су у сличној ситуацији.

- Чињеница је да једино цијене пилећег меса нису повећане у задње вријеме и да су знатно испод цијена у односу на друге категорије меса - каже се, поред осталог, у саопштењу Координационог одбора Заједнице живинара//перадара, које су потписали Предраг Миличић и Един Јабунџић.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 47m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 54m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 36m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 14m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 46m
    0