Универзитет у Источном Сарајеву најбоље рангиран у БиХ

21.04.2022. 14:39
0
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву заузео је прво мјесто универзитета у БиХ према посљедњем извјештају SCImago Institutions Rankings (SIR) за 2022. годину.

Универзитет је први пут уврштен на ову листу 2020. године када се налазио на 789. мјесту, а данас заузима 681. мјесто од 8.084 рангираних институција у свијету, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

SIR представља рангирање академских и истраживачких институција на основу композитних индикатора који се базирају на истраживању (50%), иновацијама (30%) и друштвеном утицају (интернетска видљивост) (20%).

Најбољи квартил добија институција у својој земљи упоређујући квартиле на основу вриједности укупног индикатора, фактора истраживања, иновација и друштвеног фактора. Универзитет у Источном Сарајеву је у укупном рангу уврштен у најбољи, први квартил (Q1).

Као извор података за истраживачке резултате SIR користи SCOPUS базу. Извор информација за индикаторе интернетске видљивости су Google и Ahrefs, док се Unpaywall база користи за процјену броја докумената са отвореним приступом. Altmetrics од PlumX metrics-а и Mendeley-а кoристи се за процјену друштвеног утицаја институције.

Циљ SIR је да обезбиjеди користан метрички алат за институције, креаторе политика и истраживаче за анализу, евалуацију и побољшање активности, резултата и исхода рада.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 15m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 57m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 25m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 16m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 17m
    0