Увоз пилетине скоро дупло већи од извоза

13.06.2020. 10:10
0
ИЗВОР: Глас Српске

На домаће трпезе у првих пет мјесеци стигло је 3,04 милиона килограма пилетине, док је у истом периоду на инострано тржиште БиХ пласирала тек 1,84 милиона килограма пилећег меса.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ од јануара до краја маја БиХ је увезла пилетину у вриједности 5,38 милиона марака. Највише пилећег меса на домаће трпезе стигло је из Србије, Турске, Пољске, Њемачке и Сјеверне Македоније.

У истом периоду, на инострана тржишта пласирана је пилетина у вриједности од 4,52 милиона марака, а пилеће месо са домаћих фарми извезено је у Црну Гору, Србију, Шведску, Сјеверну Македонију и Сирију.

Предсједник Пословне заједнице живинара РС Предраг Миличић каже за “Глас Српске” да сви ови подаци само потврђују оправданост захтјева живинара да надлежни у БиХ морају наћи модел како да заштите и помогну домаћу живинарску индустрију.

- Пандемија вируса корона ограничила је потрошњу због чега су створене велике залихе меса у земљама окружења, тако да је право умијеће наћи начин да пласирамо домаћу пилетину. Сматрамо да власт на нивоу БиХ имају право да у ванредним околностима повуку прави потез и ограниче увоз на домаће тржиште - рекао је Миличић. Додао је да домаћи клаоничари већ имају озбиљне количине меса у хладњачама које не успијевају продати.

- Пожељно би било пооштрити контроле увоза меса јер смо свједоци да је протеклих година у земљу стизало месо намијењено индустријској производњи, а завршавало је ипак у расхладним витринама маркета - упозорио је Миличић.

Он је подсјетио да је борба БиХ за отварање европског тржишта трајала три године, те да је тек почетком 2019. године коначно добила зелено свјетло за извоз пилетине у ЕУ. Дозволу за пласман меса на тамошње тржиште добиле су компаније “Мади”, “Овако”, “Бровис” и “Аргета”.

- Иако имамо дозволу за извоз у Европу, и даље је ријеч о веома скромним пословима домаћих компанија на тамошњем тржишту што упућује на то да европске земље и те како знају да штите своје тржиште, због чега се залажемо да се и у нашој земљи примјењује принцип реципроцитета и да све оно што наши произвођачи пролазе на иностраним тржиштима и други пролазе приликом увоза у БиХ - рекао је Миличић.

Јаја за прераду

Предраг Миличић који је и директор форме “Агрекс” из Доњег Жабара која једина у БиХ има дозволу за пласман јаја за индустријску прераду у БиХ каже да су извезене количине и даље скромне, али да излазак на свако ново тржиште даје вјетар у леђа производњи.

- До сада смо извезли око два милиона комада јаја за прераду у Хрватску - рекао је Миличић.

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте колико је БиХ увезла воде Погледајте колико је БиХ увезла воде
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Оборен неславни рекорд: Увезли воде у вриједности 242 милиона КМ Оборен неславни рекорд: Увезли воде у вриједности 242 милиона КМ
Најчитаније
 • Егзодус Срба из Сарајева 1996. године (ВИДЕО)
  6h 39m
  11
 • Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу
  7h 34m
  2
 • Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције
  2h 8m
  0
 • Велики пожар у Сарајеву, евакуисана школа
  23h 50m
  1
 • Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче
  1h 51m
  0