Ванредно стање на Хаитију након убиства предсједника

07.07.2021. 19:02
0
ИЗВОР: глас српске

Власти на Хаитију су прогласиле ванредно стање и затвориле аеродром у у Порт о Пренсу, неколико сати пошто су за сада неидентификовани нападачи убили предсједника Жованела Моиза.

Ванредно стање на Хаитију, праћено затварањем аеродрома и неколико амбасада западних држава, уведено је пошто су непознате особе упале у резиденцију и ликвидирале предсједника Жованела Моиза.

Недуго пошто је затворена америчка амбасада, предсједник Џо Бајден је рекао да је "шокиран и ожаложћен" убиством предсједника Хаитија.

Премијер Хаитија Клод Жозеф за напад је оптужио "странце", који су међусобно комуницирали на енглеском и шпанском језику, наводећи да је наоружана група са околних брда сишла око један сат послије поноћи и упала у предсједникову резиденцију.

У нападу је рањена и предсједникова супруга, али њена судбина није сасвим јасна, јер су поједини медији на Хаитију јавили да је по пријему у болницу, подлегла повредама задобијеном у нападу.

Напад је услиједио послије година протеста против Моизове власти и захтијева за његову оставку, али и даље није познато ко су починиоци напада, иако локални медији тврде да је на листи сумњивих шеф мафије, бивши полицајац који је успио да уједини неколико ривалских група у јединствену организацију.

Моиз је предсједник Хаитија од фебруара 2017. године, а посљедњих неколико година је на мети оштрих протеста опозиције, која га оптужује за корупцију, застрашивање и убиства политичких ривала, преноси РТС.

Коментари 0
Повезане вијести
Два метка за злочинца: Ово је Србин који је на данашњи дан ликвидирао Павелића Два метка за злочинца: Ово је Србин који је на данашњи дан ликвидирао Павелића
Од пуцња у Сарајеву до Панчева - Како живе потомци браће Гаврила Принципа (ВИДЕО) Од пуцња у Сарајеву до Панчева - Како живе потомци браће Гаврила Принципа (ВИДЕО)
Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање Укинута ванредна ситуација у Српској, грађани да се пријаве на здравствено осигурање
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 8m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 4m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 48m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 0m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 33m
    0