Завршени "Дани Филозофског факултета"

23.05.2021. 09:59
0
ИЗВОР: СРНА

Међународним научним скупом "Наука и стварност" јуче је затворена тродневна манифестација "Дани Филозофског факултета", која се одржавала у Палама.

Манифестација је окончана пленарним предавањем амбасадора Грчке у БиХ Димитриоса Папандреуа у вези са великим јубилејом - 200 година од ослобођења Грчке од Турака.

Папандреу је захвалио што је отворио овај значајан научни скуп предавањем, као и за сарадњу грчког и српског народа у великим пројектима ослобађања од ропства и борбе за независност за оба народа.

Он је подсјетио да су 1912. године грчка и српска влада, сарађујући међусобно и са другим владама, успјешно ријешиле питање ослобођења европске територије од османског ропства.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић задовољан је што је ове године међународни скуп "Наука и стварност" окупио више од 170 учесника са више од 30 универзитета широм свијета.

-Задовољство нам је да су суорганизатори овог научног скупа, Филозофског факултета и француски Универзитет Поатјеу, Универзитет Први децембар 1918 из Алба Јулије из Румуније, Пекиншки универзитет страних језика, Универзитет Јарослав Демидов из Русије и Филозофски факултет Универзитета у Марибору у Словенији- навео је Мастиловић.

Према његовим ријечима, ово је добра пракса и Филозофски факултет ће се трудити да у наредном периоду прошири списак суорганизатора.

Манифестација "Дани Филозофског факултета" почела је Свечаном академијом студената Филозофског факултета у четвртак, 20. маја.

У оквиру манифестације јуче је отворен Центар за хеленске студије и изложба "Гроф Сава Владиславић" и одржано је вече поезије и промоција књиге "Модре жилице" пјесника Ђорђа Сладоја.

Коментари 0
Повезане вијести
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српско...
Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО) Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    20h 25m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 46m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    22h 44m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    17h 4m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    13h 22m
    7