Збуњујуће ријечи у свијету науке

05.07.2018. 14:43
0
ИЗВОР: opusteno.rs

Многе фразе и ријечи које користимо у свакодневном говору имају различито значење унутар научних кругова. Неки научници сматрају како би такве изразе једноставно требало замијенити новима, али то би могло само створити додатне проблеме.

Уколико ријеч “теорија” замијенимо неком другом, онда је готово неизбјежно да нова ријеч такође буде погрешно схваћена. Уместо тога потребна је боља научна едукација која ће помоћи људима да схвате ријечи којима научници дефинишу нашу стварност.

  1. Теорија

Теорија је вероватно најчешће погрешно протумачени научни појам. Фраза: “то је само теорија” – представља учестали напад на научне теорије од људи који не разумију израз. Колико сте пута чули да противници еволуције користе фразу: еволуција је само теорија?

Теорије у научном свијету представљају врхунац науке и широко су прихваћене унутар научне заједнице. Теорија није само насумична идеја до које су дошли научници. Она је детаљно тестирана и показала се истинитом приликом многобројних експеримената. Иако теорије никада не могу бити доказано тачне (да, и гравитација је само теорија), оне имају доказе који подупиру оригиналну идеју и демонстрирају њихову истинитост.

  1. Модел

Модел је такође проблематична ријеч због неколико разлога. Прво, научни модел (у већини ситуација) је начин квантификовања одређених природних догађаја како би нам та квантификација помогла у бољем разумијевању.

Научници проводе много времена упоређујући разне моделе, мењајући их и радећи на тому да модел учине што прецизнијим. Огромни консензус у вези климатских промена долази из климатских модела. Како прикупљамо више података, проучавамо начине на који биосфера функционише, можемо усавршити наше климатске моделе. Ово нам даје увид у све више дијелова климатске слагалице, која нас може водити до узнемирујућих закључака у вези наше околине.

  1. Скептик

„Буду скептичан, али када пронађеш доказ, прихвати доказ.

Овај цитат Мајкла Спектера на одличан начин описује како би требао изгледати стварни скептицизам. У данашњој медијској машинерији, израз скептик често се примјењује за људе који прихватају псеудонауку јер су скептични према науци.

Тај израз тим људима даје мало превелике заслуге. Генерално, они игноришу доказе. Мајкл Ман, научник са универзитета Пенсилванија говори како одбијање науке на основу слабих доказа није скептицизам већ чисто негирање.

Истински скептик погледаће све начуне доказе који су расположиви, па их анализирати без икакве пристраности.

  1. Значајност

Значајност је још један велики проблем који се често користи кроз фразу статистички значајно. Ову фразу чујемо свакодневно када покушава објаснити нешто веома важно. Забиљежен је статистички значајан пораст аутизма код дјеце која су вакцинисана (а аутизам се јавља у периоду када треба децу вакцинисати и доста већи проценат дјеце је вакцинисано) – једна је од фраза која се могла често прочитати у новинама.

Прво, из начуне перспективе, значајно не значи важно. Статистички говорећи, нешто што је значајно је нешто што је мало вјероватно да ће се догодити насумичним догађајем. То нужно не значи да постоје сувисли резултати.

Уколико је начни експеримент постављен тачно, онда статистичка значајност може откривати много тога. Уколико је експеримент постављен лоше, као у случају многих псеудонаука, та значајност не значи ништа јер варијабле нису биле контролисане.

  1. Природно

Природно је постала ријеч која дефинише здравље и виталност; Фармацеутске компаније су непријатељи, они промовишу зависност од лијекова. Оне су неморалне и вођене су похлепом. Зашто узимати лијек када биљка може решити проблем? Вријеме је да се вратимо природним медицинским алтернативама –  иако је ово цитат од Тима Сторма, он укратко сумира мишљење многобројног становништва.

Треба имати на уму да све што је природно не мора бити добро за вас. Природно једноставно значи – постојање у природи. Арсен је природан и вероватно га не желите користити као природни лијек.

Чак и природне ствари које су добре, морате узимати у умјереним дозама (нпр. со или воду). Рекламне компаније које промовишу такве производе често користе разне лажне тврдње, а када људи повјерују таквим огласима и окрену леђа медицини – може доћи до тешких здравствених компликација.

Коментари 0
Повезане вијести
Која је разлика између чињенице, хипотезе, теорије и закона у науци Која је разлика између чињенице, хипотезе, теорије и закона у науци
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 22m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 55m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 21m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 34m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 3m
    4