Ауто индустрију кочи криза

02.12.2021. 10:19
0
ИЗВОР: Srpska.info

Продаја нових аутомобила у Европи пала је у октобру за 29 одсто у односу на исти мјесец прошле године. То је најгора продаја у мјесецу октобру откако се она мјери, јер је криза чипова смањила понуду нових возила, пише Политика.

Регистрације нових аутомобила у Европској унији, Великој Британији и земљама Европске асоцијације за слободну трговину износи 798.693 возила, наводи се у извјештају Европског удружења произвођача аутомобила (ACEA).

Пад испорука Фолксваген групе је 42 одсто у октобру а Стелантис сада важи као најпродаванији европски произвођач аутомобила, али је и продаја ове групације смањена за 32 одсото.

Брендови који послују у оквиру Фолксваген групе су више пута ове године заустављали производњу, укључујући и главну фабрику у Волфсбургу у Њемачкој, због недостатка полупроводника.

ФВ Група, као и други произвођачи аутомобила, дају предност својим најпрофитабилнијим маркама и аутомобилима у производњи, односно њима приоритетно иду чипови. Тако је Порше у октобру повећао продају за 13 одсто.

Хјундаи, Кија, Порше и Смарт остварили су раст продаје упркос паду тржишта, док су Јагуар и Форд забиљежили драстични пад.

У октобру је у 26 земаља ЕУ, без Малте регистровано тек 665.000 нових аутомобила, што је за 30,3 одсто мање него у истом прошлогодишњем мјесецу и најмање у том мјесецу откада је АЦЕА почела да објављује истраживања.

Потражња за аутомобилима пала је у октобру четврти мјесец за редом, најснажније у овој години. У септембру је број регистрованих нових аутомобила био 23,1 одсто мањи него у истом прошлогодишњем мјесецу. Већина европских тржишта биљежила је пад, укључујући четири највећа, па је тако потражња за новим аутомобилима у Италији смањена за 35,7 одсто, а близу је и Њемачка са 34,9 процента мање. Француска је забиљежила 30,7 одсто мање регистованих нових аутомобила него у прошлогодишњем октобру, а Шпанија за 20,5 одсто мање.

Аутомобилски сектор тешко је погодила криза у снабдијевању чиповима И полупроводницима па су многе компаније привремено затвориле погоне и смањиле продају.

У Хрватској је у октобру регистровано 2.812 нових аутомобила, за 8,7 одсто мање него у истом прошлогодишњем мјесецу. Стопу пада броја беиљеже још Грчка и Словенија, гдје је потражња за новим аутомобилима пала за 5,4 односно 7,2 одсто.

У првих шест мјесеци 2021. у Србији је продато 12.752 нових аутомобила, а три најпродаваније марке су Шкода, Фиат и Тоyјта. Киа и Мерцедес-Бенц су изборили добру позицију, а поједине марке су продале по неколико возила за шест мјесеци.

Продаја свих типова моторних возила у Србији, која поред путничких аутомобила и лаких комерцијалних возила обухвата и мопеде, мотоцикле, тешке четвороцикле и теретна возила, послије првих шест мјесеци износи укупно 19.256.

У односу на резултате за прошлу годину, ситуација се, што се тиче пласмана, није битно промијенила. Прошле године на првих пет мјеста били су Шкода, Фијат, Рено, Тојота и Хјундаи. Сада је Кија поправила своју позицију и ушла у најпродаванију групу.

Примјетан је опоравак тржишта нових аутомобила, после пада продаје од 21 одсто у 2020. години. Тако је прва половина ове године ипак донијела раст продаје нових возила од 32 одсто у односу на исти период прошле године обиљежен пандемијом. Ипак, продаја нових аутомобила у текућој години још увијек није достигла њихову продају у периоду прије пандемије, већ је за скоро 10 одсто мања, преноси Блиц.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле
Скупо гориво погурало продају хибрида Скупо гориво погурало продају хибрида
Евертону највећа казна у историји Премијер лиге Евертону највећа казна у историји Премијер лиге
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 21m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 0m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 29m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 39m
    0