Безбрижну дјечију игру прекинули снајперски хици (ФОТО)

11.03.2022. 13:53
0
ИЗВОР: Катера

Полагањем цвијећа на спомен-обиљежје убијеној дјеци и служењем парастоса, испред Основне школе „Свети Сава” у Источном Сарајеву, обиљежен је Дан сјећања на невино страдалу дјецу са подручја Српског Сарајева у периоду од 1992. до 1995. године.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић, рекао је да се правда за страдалу дјецу Српског Сарајева, али и цијеле Републике Српске и даље чека.

Према његовим ријечима, у публикацији коју ће издати овај центар, налази се списак од 1418 дјеце која су страдала у рату, била затварана у логоре и рањавана.

-  Многа дјеца су страдала и мучки убијена. У Зеници је једно дијете умрло након што је било искључено са кисеоника, само зато што је српско дијете. Поражавајуће је то да осим Елфете Весели, која је осуђена за монструозно убиство Слободана Стојановића, више нико није одговарао – рекао је Којић.

Он је додао да ако је неко у стању да из снајпера убије дијете, треба да буде најтеже кажњен.

- На нама је да његујемо културу сјећања, да о томе говоримо, да кроз разне публикације и књиге, које ће бити трајни споменик, сачувамо сјећање на сву страдалу дјецу – рекао је Којић.

Рада Цвијетић, која је у рату изгубила 10 чланова породице, од којих троје дјеце, рекла је да јој је свака година све тежа и тежа, а туга већа, те да ни послије 30 година правда није задовољена.

-  Милуна, старог само 18 мјесеци, мучки су убили, сломили су му и руке и ноге, а то је потврдио патолог Станковић који је вршио обдукцију – каже она.

Додаје да правде и истине неће бити све док Тужилаштво БиХ не почне да ради свој посао.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Жељка Топалић подсјетила је да су на данашњи 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене двије ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић, које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица.

Имамо обавезу да важне датуме за наш град и историју обиљежавамо и чувамо, да млађе генерације учимо да не смију заборавити своје страдале вршњаке и да их његујемо културу сјећања како бисмо страдале сачували од заборава – рекла је она.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Катера

Споменик симболизује голубове

У Источном Новом Сарајеву је 11. септембра 2018. године у дворишту Основне школе "Свети Сава" откривено спомен – обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године.

Ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић постале су синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

На споменику, који симболизује голубове,  уклесани су стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, а новац за изградњу овог спомен – обиљежја обезбиједио је Кабинет предсједника Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на невино страдалу дјецу Српског Сарајева: Године пролазе, туга не престаје (ФОТО) Сјећање на невино страдалу дјецу Српског Сарајева: Године пролазе, туга не престаје (ФОТО)
Сјећање на Милицу и Наташу чије дјетињство прекиде снајперски хитац 1995. године Сјећање на Милицу и Наташу чије дјетињство прекиде снајперски хитац 1995. године
Сутра Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева Сутра Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    18h 59m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 12m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 43m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 6m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 3m
    0