Bezbrižnu dječiju igru prekinuli snajperski hici (FOTO)

11.03.2022. 13:53
0
IZVOR: Katera

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ubijenoj djeci i služenjem parastosa, ispred Osnovne škole „Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu, obilježen je Dan sjećanja na nevino stradalu djecu sa područja Srpskog Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić, rekao je da se pravda za stradalu djecu Srpskog Sarajeva, ali i cijele Republike Srpske i dalje čeka.

Prema njegovim riječima, u publikaciji koju će izdati ovaj centar, nalazi se spisak od 1418 djece koja su stradala u ratu, bila zatvarana u logore i ranjavana.

-  Mnoga djeca su stradala i mučki ubijena. U Zenici je jedno dijete umrlo nakon što je bilo isključeno sa kiseonika, samo zato što je srpsko dijete. Poražavajuće je to da osim Elfete Veseli, koja je osuđena za monstruozno ubistvo Slobodana Stojanovića, više niko nije odgovarao – rekao je Kojić.

On je dodao da ako je neko u stanju da iz snajpera ubije dijete, treba da bude najteže kažnjen.

- Na nama je da njegujemo kulturu sjećanja, da o tome govorimo, da kroz razne publikacije i knjige, koje će biti trajni spomenik, sačuvamo sjećanje na svu stradalu djecu – rekao je Kojić.

Rada Cvijetić, koja je u ratu izgubila 10 članova porodice, od kojih troje djece, rekla je da joj je svaka godina sve teža i teža, a tuga veća, te da ni poslije 30 godina pravda nije zadovoljena.

-  Miluna, starog samo 18 mjeseci, mučki su ubili, slomili su mu i ruke i noge, a to je potvrdio patolog Stanković koji je vršio obdukciju – kaže ona.

Dodaje da pravde i istine neće biti sve dok Tužilaštvo BiH ne počne da radi svoj posao.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Željka Topalić podsjetila je da su na današnji 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene dvije učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović, koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica.

Imamo obavezu da važne datume za naš grad i istoriju obilježavamo i čuvamo, da mlađe generacije učimo da ne smiju zaboraviti svoje stradale vršnjake i da ih njegujemo kulturu sjećanja kako bismo stradale sačuvali od zaborava – rekla je ona.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Katera

Spomenik simbolizuje golubove

U Istočnom Novom Sarajevu je 11. septembra 2018. godine u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" otkriveno spomen – obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović postale su sinonim stradanja djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Na spomeniku, koji simbolizuje golubove,  uklesani su stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, a novac za izgradnju ovog spomen – obilježja obezbijedio je Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na nevino stradalu djecu Srpskog Sarajeva: Godine prolaze, tuga ne prestaje (FOTO) Sjećanje na nevino stradalu djecu Srpskog Sarajeva: Godine prolaze, tuga ne prestaje (FOTO)
Sjećanje na Milicu i Natašu čije djetinjstvo prekide snajperski hitac 1995. godine Sjećanje na Milicu i Natašu čije djetinjstvo prekide snajperski hitac 1995. godine
Sutra Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva Sutra Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 58m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    20h 0m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 53m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    18h 1m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 58m
    0