Ево за колико је продана најскупља крава на свијету

20.08.2022. 13:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Званично име велике и прекрасне краве холштајн пасмине гласи S-S-I Doc Have Not 8784-ET,а овога је јуна на аукцији у САД продана за 1.925 милиона америчких долара (1.880 милиона евра).

Цијена је оборила претходни рекорд у САД, а како пише DairyGlobal, може се закључити и у читавом свијету.

Углавном је црне боје длаке, има огромно виме, а узгајивачи истичу да блиста од здравља. Она је једна од шест холштајн женки које су у посљедњих неколико деценија продане за више од милион америчких долара.

- Њих четири су и даље продуктивне - открио је Кевин Јоргенсен, виши аналитичар за ову пасмину у америчкој генетичкој компанији Select Sires, која је власник првог мушког подмлатка.

Доц ће имати готово пет година, а данас има више власника. Један од њих је Том Куглер из AOT Genetics који је узгојио њену мајку.

Занимљиво је да гледајући у њену генетику, поријекло јој сеже уназад 10 генерација што је око 30 година, до краве која се према многима сврстава међу неколицину најбољих међу овом пасмином.

Генетски је посебна из више разлога, пише Агроклуб. Њен тренутни индекс укупне геномске учинковитости (Genomic Total Performance Index - GTPI) који се ажурира свака три мјесеца, износи 2.742.

Он није толико риједак, али јест код краве ове доби. Поређења рад, најбољи хелштејн бик на свијету има GTPI од преко 3.200. Али, Doc је отелила три женска потомка с GTPI од преко 3.035.

- То значи да има оно што се зове висока генетска преносивост. Њено потомство има резултате високо изнад просјека њених родитеља. На основу онога што видимо и с њеним подмлатком, преноси их и у подручју производње и фенотипа - објашњава Јоргенсен.

Ова ће крава сигурно имати велик утицај на производњу млијека широм свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 29m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 13m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 49m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 53m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 57m
    3