Које су све здравствене предности меда

30.12.2023. 19:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мед је права природна посластица. Одлично се слаже са воћним чајем, а има и бројне здравствене предности. Међутим, треба га користити умјерено.

Прича о стварању меда је већини добро позната. Знамо да је то природни производ пчела који је значајан као храна јер садржи шећере, али и друге хранљиве материје које су нам потребне.

Иако конзумирање меда не познаје годишње доба, најчешће се једе зими, уз чај, а многи га користе за јачање имунитета. Једна кашика меда садржи око 60 калорија и приближно 17 грама угљених хидрата.

Мед је заправо пун шећера, па га треба конзумирати умјерено. Међутим, здравије је од рафинисаних шећера који се налазе у слатким пићима и слаткишима. То је зато што је мед богат биљним једињењима која промовишу здравље.

Нека истраживања указују на то да мед у умјереним количинама може да смањи ризик од дијабетеса и срчаних болести, а познато је да је добар за цријева. У наставку сазнајте детаљније зашто би требало да укључите мед у свој свакодневни живот.

Богат је антиоксидансима

Мед (минимално прерађен) садржи важна и здрава биљна једињења и антиоксидансе попут флавоноида и фенолне киселине, пише портал „Healthline“.

Антиоксиданси су пожељни јер могу да спријече прерано старење, болести срца и дијабетес типа 2. Многе здравствене предности меда долазе управо због антиоксиданата.

Здравији је од „обичног“ шећера

Иако је богат шећером, антиоксиданси у меду штите нас од метаболичког синдрома и штетног дејства рафинисаног шећера. Истраживачи су открили да мед може повећати нивое адипонектина, хормона који смањује упалу и побољшава регулацију шећера у крви.

Међутим, треба напоменути да за ове предности треба бирати између провјерених произвођача, оних који нису разријеђени. Све у свему, мед може бити добра алтернатива слаткишима, али не претјерујте.

Може да побољша здравље срца

Умјерено конзумирање меда може спријечити болести срца. Истраживања указују на то да мед може снизити крвни притисак, побољшати ниво масти, регулисати рад срца – све то доприноси здрављу овог важног органа.

Осим тога, ова намирница најчешће садржи прополис, а управо прополис може да побољша ниво холестерола и триглицерида. Међутим, ова област је недовољно истражена, али све указује на то да вам кашичица меда са чајем, или нечим другим, не може шкодити.

Може да смири кашаљ

Многи сирупи против кашља садрже управо мед, али можда не би било лоше да конзумирате мед за превенцију прехладе, али и током вируса.

Наука је потврдила да је мед благотворна намирница која може да убрза опоравак од прехладе (уз конзумацију топлих напитака) и да добро утиче на инфекције горњих дисајних путева.

Штавише, тврди се да мед дјелује умирујуће и побољшава квалитет сна, па је сада право вријеме да видите његове предности.

Лако га је укључити у свакодневни живот

Поред свих ових предности, одлична ствар код меда је то што се лако додаје у јела и пића. Умјесто шећера бирајте мед, а овом природном храном можете засладити разне напитке од воћних чајева, па до кафе.

Можете га конзумирати и као дозу слатког, али немојте претјерати, држите се једне супене кашике дневно, пише „Жена блиц“.

Коментари 0
Повезане вијести
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    24m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 46m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 1m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 54m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 0m
    1