Којић: Извјештај за Сребреницу показује димензије страдања

21.07.2021. 18:55
0
ИЗВОР: СРНА

 Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године документ који у потпуности недвосмислено показује да је у овом рату у овој општини страдао и српски народ.

Којић је истакао да је јако битно да је независна комисија утврдила да није било наводног геноцида над Бошњацима 1995. године, што Хашки трибунал под утицајем западних сила и медија жели наметнути и што постаје наратив у њиховом тумачењу рата у БиХ.

- Овај извјештај може бити камен темељац за сагледавање истине, уколико то Бошњаци и свијет заиста желе, мада и посљедњи догађаји говоре супротно- оцијенио је Којић.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари, али што је посебно забрињавајуће и њихове вјерске вође и на своје празнике покушавају да изазову тензије у Сребреници и 26 година након рата.

- Нападима на начелника општине Сребреница Младена Грујичића и инпутирањем разних измишљотина и неистина желе да добију публицитет који им очигледно недостаје у посљедње вријеме- сматра Којић.

Он је поздравио професионалан однос Међународне комисије за истраживање страдања у Сребреници, те захвалио за успјешно обављени посао, као и Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

- Надамо се да ће овај извјештај демантовати и побити нетачне тврдње и причу о страдању само једног народа, док су српске жртве минимизиране, омаловажаване и стављане у други план-  закључио је Којић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Затвор за оне који Српску назову "геноцидном"
Бореновић: Утврдити одакле живи на списковима страдалих у Сребреници
Вуковић: Инцков “закон” није за жртве, него служи за политичко силовање Срба
Најчитаније
 • У Црној Гори од петка дигитална ковид потврда и нове мјере
  8h 56m
  0
 • Идентификован извршилац више крађа на подручју Источног Новог Сарајева
  9h 47m
  0
 • Пјешак тешко повријеђен у Источном Новом Сарајеву
  14h 26m
  0
 • Лидери странака из Српске неће учествовати у раду заједничких институција БиХ
  5h 4m
  0
 • Прослављена крсна слава Храма Сабора Светог архангела Гаврила у Палама (ФОТО)
  9h 53m
  0