Којић: Извјештај за Сребреницу показује димензије страдања

21.07.2021. 18:55
0
ИЗВОР: СРНА

 Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године документ који у потпуности недвосмислено показује да је у овом рату у овој општини страдао и српски народ.

Којић је истакао да је јако битно да је независна комисија утврдила да није било наводног геноцида над Бошњацима 1995. године, што Хашки трибунал под утицајем западних сила и медија жели наметнути и што постаје наратив у њиховом тумачењу рата у БиХ.

- Овај извјештај може бити камен темељац за сагледавање истине, уколико то Бошњаци и свијет заиста желе, мада и посљедњи догађаји говоре супротно- оцијенио је Којић.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари, али што је посебно забрињавајуће и њихове вјерске вође и на своје празнике покушавају да изазову тензије у Сребреници и 26 година након рата.

- Нападима на начелника општине Сребреница Младена Грујичића и инпутирањем разних измишљотина и неистина желе да добију публицитет који им очигледно недостаје у посљедње вријеме- сматра Којић.

Он је поздравио професионалан однос Међународне комисије за истраживање страдања у Сребреници, те захвалио за успјешно обављени посао, као и Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина.

- Надамо се да ће овај извјештај демантовати и побити нетачне тврдње и причу о страдању само једног народа, док су српске жртве минимизиране, омаловажаване и стављане у други план-  закључио је Којић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Још се чека правда за српске жртве из Подравања Још се чека правда за српске жртве из Подравања
У Сребреници се тражи још 49 несталих Срба - 34 цивила и 15 војника У Сребреници се тражи још 49 несталих Срба - 34 цивила и 15 војника
Ђаци на базару прикупљали новац за Тијану Радовић Ђаци на базару прикупљали новац за Тијану Радовић
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  14h 49m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  13h 30m
  0
 • Миовчић: ФК "Славија" треба да буде главни интерес Српске
  11h 18m
  0
 • Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
  10h 27m
  0
 • Првенство Балкана у џудоу у Палама
  14h 43m
  0