Čari vodopada Skakavac u prvim zimskim danima (FOTO)

04.12.2021. 12:56
0

Kraj jeseni i zima, te dani kada vremenske prognoze ne djeluju optimistično, a imamo želju i naviku da boravimo u prirodi, su idealan period za posjetu nekog od vodopada koji se nalaze u našem okruženju. Najavljena kiša i snijeg u popodnevnim časovima su nam dali taman toliko vremena da za našu rutu izaberemo vodopad Skakavac iz pravca Bukovika koji smo i na nekim od naših prošlih pohoda znali obilaziti u zimskim vremenskim uslovima.

Prostor spomenika prirode “Skakavac“ nalazi se na ukupnoj površini zaštićenog područja koje iznosi 1.430,70 ha i briga o njegovom očuvanju vodi se još od davne 1954. godine kada je stavljen pod zaštitu države.

Zaštićeno područje čini: životinjska raznolikost, nekropola stećaka iz XIII i XIV stoljeća, lokalitet Perca, Pravoslavno groblje “Potoci” i Pravoslavno groblje “Pod jasikom”. Proglašen je spomenikom prirode najprije odlukom 2002. godine, a zatim i zakonom 2010. godine. 

Slika

Foto: Slobodanka Boda Živković

Centralni dio parka je vodopad Skakavac, svojevrsni prirodni fenomen i jedan od značajnijih turističkih potencijala okoline Sarajeva. Izvire u podnožju vrha Bukovik, a do stjenovitog usjeka niz koji se spušta dolazi poprilično mirnim koritom kroz kombinovanu smrčevo-bukovu šumu.

Područje oko vodopada spada u oblasti sa najvišim stepenom vegetacijske i ekološke raznovrsnosti sa preko 1500 vrsta vaskularnih biljaka i velikim brojem vrsta endemskog karakrera. Raznolik orografski prostor sačinjen je od brojnih kanjona, klisura i vrhova, od kojih je najviši Bukovik (1532 mnv), te Crepoljsko brdo (1535 mnv) i Kozjača (1500 mnv).

Vodopad Skakavac se, sa dužinom od 98 metara, ubraja u pet najviših vodopada na Balkanu.

Jedan dio naše grupe je do polazne tačke došao iz pravca Hreše, drugi iz pravca Mokrog, asfaltnim putem do bivšeg lovačkog doma na Crepoljskom, gdje smo se odvojili desno, makadamskim putem ka Bukoviku i parkirali na raskrsnici između Bukovika, Crepoljskog i puta ka vodopadu Skakavac.

Slika

Foto: Slobodanka Boda Živković

Lokalcima je ovo mjesto poznato kao raskrsnica kod koje se nalazi vikendica Džemala Bijedića. Na raskrsnici nas je dočekao osjetno jak vjetar i natjerao da što prije uzmemo neophodnu planinarsku opremu i krenemo stazom ka vodopadu koja je okružena gustom šumom kroz koju se već moglo lagano šetati. Uz blag spust, nakon nekoliko kilometara primjećujemo da je nekadašnja tabla upozorenja na mogući susret sa medvjedom i uputama kako se ponašati u tom slučaju, zamijenjena novom sa mnogo blažim upozorenjem na moguće prisustvo divljih životinja.

Životinjski svijet parka prirode Skakavac, pored toga što je ugrožen od strane čovjeka, i dalje se može pohvaliti prisustvom krovnih životinja, medvjeda i vukova, kao i ostalih divljih životinja koje su prisiljene zbog prisustva čovjeka svoje aktivnosti obavljati preko noći, a stručnjaci navode da se životinje uglavnom skrivaju od ljudi i da nijedna ne ide da ugrozi čovjeka.

Slika

Foto: Slobodanka Boda Živković

Na putu nailazimo i na odvajanje koje vodi ka nekropoli stećaka za čiji obilazak ovaj put nismo imali vremena i koja će sačekati neke nove pohode. Nakon pet kilometara hoda stižemo do izletišta sa uređenim i natkrivenim stolovima i klupama, gdje smo produžili desno, kroz šumu ka impresivnom vidikovcu iznad samog vodopada sa kog se otvara pogled na okolinu, ali i čarobni prizor stijene i usjeka niz koji se spušta voda. Markiranom stazom kroz šumu, spuštamo se u podnožje vodopada.

Šumski put je u dobroj mjeri uništen odronima izazvanim skorim nevremenom i trenutno se koristi alternativni. Dolazimo do našeg cilja uz neizostavno fotografisanje i konstataciju da je teško odlučiti da li je ovaj vodopad ljepši ljeti ili zimi, da li se u ovaj prizor iz snova ljepše uklapaju jesenje boje, proljećno zelenilo ili ledom formirani oblici od slapova koji ga krase zimi.

Nakon pauze i ručka sa pogledom na najduži vodopad Bosne i Hercegovine vraćamo se istom stazom do automobila praćeni laganom kišom.

 

 

 

Autor: Slobodanka Boda Živković (za Kateru)



Za potrebe pisanja teksta korišteni su podaci: 

Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine
Zakona o proglašenju šireg područja vodopada Skakavac spomenikom prirode
geohub.ba

Komentari 0
Povezane vijesti
Lazarević: Posebna sjednica NSRS - komedija za koju tek ide plaćanje karte Lazarević: Posebna sjednica NSRS - komedija za koju tek ide plaćanje karte
Martovski pogrom - Nismo zaboravili Martovski pogrom - Nismo zaboravili
DEUS EX MACHINA DEUS EX MACHINA
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 12m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    20h 36m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    16h 5m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    7h 42m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    7h 23m
    0