Danas je Pesah - Najveći jevrejski praznik

08.04.2020. 16:09
0
IZVOR: rtvbn.com/Katera

Danas je Pesah, najveći jevrejski praznik.

Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći s koljena na koljeno priču o oslobođenju i izlasku Jevreja iz misirskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanom u Knjizi izlaska, u Tori (Mojsijevom Petoknjižju iz Starog zavjeta).

Jedan je od triju hodočasničkih praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jerusalim.

U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad. Praznik počinje 14. dana mjeseca nisana po jevrejskom kalendaru, Seder večerom tokom  koje porodice iščitavaju i ispjevavaju Hagadu i okupljaju se oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje.

Veličina praznika je u tome što je jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem - dobijanjem Tore – Deset Božijih zapovijedi.

Slika

Traje sedam dana, tokom kojih se evocirajući na napuštanje Egipta i 40 godina lutanja po sinajskoj pustinji jede beskvasni hljeb (maca), što se prati i u ostalim prehrambenim namirnicama. Puni praznici su prvi i posljednji dok središnji predstavljaju polu-praznične dane, pri čemu se u rasijanju puni proslavljaju dva dana.

Posljednji, odnosno Sedmi od Pesaha (Shevi'i shel Pesach), podsjeća na pristizanje na obale Crvenog mora na kojim djeca Izrailja svjedoče njegovom razdvajanju.

Jedna od međunarodno najpoznatijih i najestetskije rukopisno-oslikanih hagada na svijetu je upravo Sarajevska Hagada. Izgnanstvom Jevreja iz Španije napušta je u 15. vijeku, a procjena je da je nastala u drugoj polovini 14. vijeka. Od 1894. godine nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rastumačen jevrejski spomenik- u Foči počiva rabin (FOTO) Rastumačen jevrejski spomenik- u Foči počiva rabin (FOTO)
Danas praznik Oci Danas praznik Oci
Obiželjen praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i svehercegovačkih Obiželjen praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i svehercegovačkih
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 41m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 37m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 22m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 21m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 33m
    0