Dr Mutabdžija: Prevencijom do izliječenja karcinoma grlića materice

23.01.2023. 17:40
0
IZVOR: katera.news

Povodom mjeseca borbe protiv karcinoma grlića materice dr Slavica Mutabdžija, specijalista ginekologije i akušerstva, navela je da je ovaj tip karcinoma najčešći oblik raka kod žena, poslije karcinoma dojke.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu svake dvije minute od ove bolesti umre po jedna žena. Tokom 2020. godine zabilježeno je 604.000 novih slučajeva, dok su 342.000 bila sa smrtnim ishodom.

Dr Mutabdžija navodi da je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZRS) u registru za maligne neoplazme, broj novooboljelih žena od karcinoma grlića materice u stalnom porastu, kao i broj umrlih.

Prosječna starost žena kod kojih se otkriva invazivni karcinom grlića materice je 45 do 50 godina, iako podaci IJZRS pokazuju da je broj novozaraženih žena od 2014. do 2018. godine bio različit kod starosnih grupa.

Ovu bolest, kako objašnjava dr Mutabdžija, uzrokuju određeni tipovi humanih papiloma virusa (HPV) u sprezi sa rizičnim faktorima. Postoji oko 200 tipova ovih virusa, od kojih se oko 40 širi seksualnim putem i dovodi do infekcije polnih organa, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“.

Oko 20 do 30 tipova su potencijalno onkogeni i dijele se u tri grupe.

- Prva je niskog onkogenog potencijala tipovi 6 i 11, a ovi tipovi virusa su  odgovorni za nastanak virusnih bradavica.  Druga grupa virusa ima umjereno onkogeni potencijal -31, 33, 35, 39 i drugi, i odgovorna je za nastanak cervikalnih intraepitelnih lezija (CIN, SIL). Treća grupa ima visoki onkogeni potencijal - 16 i 18, 45, 56, i odgovorni su za nastanak 97 odsto invazivnih karcinoma - rekla je dr Mutabdžija, te dodala da se oko 70 odsto osoba se seksualnim odnosima zarazi HPV virusom, a da nisu ni svjesni toga, jer infekcija protiče asimptomatski.

Kod većeg broja žena, oko 85 do 90 odsto, infekcija će spontano nestati u periodu između šest mjeseci i dvije godine. Kod žena kod kojih postoje rizični faktori udruženi sa infekcijom HPV-a, doći će do promjena u ćelijama grlića materice, u vidu cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN).

Dr Mutabdžije kao faktori rizika koji utiču na nastanak karcinoma grlića materice navodi genitalne infekcije, pušenje, dugotrajna upotreba kontracepcije, seksualne navike, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitetno ponašanje, faktori vezani za muškog partnera, imunosupresija i loše higijenske navike.

Ona ističe da se simptomi bolesti poput abnormalnih krvarenja, krvarenja van ciklusa, produžena i obilna menstrualna krvarenja, krvarenja nakon menopauze, postkoitalna krvarenja, bolan seksualni odnos, uporan sukrvičav sekret, bolovi u maloj karlici, javljaju kada bolest uznapreduje.

Dodaje da su za otkrivanje karcinoma u ranoj fazi potrebni redovni ginekološki pregledi, te uzimanje Papanikolau (PAPA) testa i HPV skrining.

- PAPA test se uzima tri godine nakon stupanja u seksualne odnose. Test se uzima 10 dana nakon menstrualnog krvarenja, a 48 časova prije uzimanja testa neophodna je apstinencija od seksualnih odnosa, nestavljanje vaginaleta, tampona, pjene, lumbrikanata. Radi se jedanput godišnje, a ako su dva uzastopna PAPA testa uredna, onda se razmak povećava na dvije do tri godine, ukoliko ljekar ne preporuči drugačije - objašnjava dr Mutabdžija.

Ona dodaje da žene sa napunjenih 30 godina rade HPV skrining jedanput u pet godina, te da je, ukoliko PAPA test pokaže abnormalne vrijednosti, potrebno uraditi kolposkopiju, koja zajedno sa PAPA testom daje tačnost u 98 odsto slučajeva.

- Kolposkopija omogućava identifikovanje mjesta sa promjenama sa kojih se uzima biopsija. Biopsija predstavlja proces uzimanja isječka tkiva sa skrining mjesta, pomoću kojeg, kasnije, dobijamo patohistološke dijagnoze koje će potvrditi stepen promjene i odluku o načinu liječenja – objašnjava Dr Mutabdžija.

Liječenje karcinoma grlića materice zavisi od stadijuma u kome je bolest otkrivena, od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, kao i odluke da li želi da rađa ili ne.

Dr Mutabdžija pojašnjava da se displastične promjene liječe destruktivnim metodama krioterapija, kauterizacija, laserska evaporizacija, ekscizionim metodama - Leetz konizacija i Loop ekscizija i klasičnom konizacijom.

Rani stadijum raka grlića materice liječi se hirurški, dok se uznapredovali stadijumi liječe zračenjem i hemioterapijom, a primarna prevencija raka grlića materice je vakcinacija.

Sekundarna prevencija obuhvata redovne ginekološke preglede, uzimanje PAPA briseva, HPV-e tipizacije, liječenje infekcija i prekanceroza.

Preventivne mjere zaštite od nastanka karcinoma grlića materice su, kako navodi ona,  nestupanje u seksualne odnose prije 18 godine, smanjenje broja seksualnih partnera, izbjegavanje promiskuitetnih partnera, prestanak pušenja, obavezna zaštita pri seksualnom odnosu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zakazivanje za besplatne skrininge produženo do 10. aprila Zakazivanje za besplatne skrininge produženo do 10. aprila
U martu besplatni skrining testovi na karcinom grlića materice za žene sa područja Istočnog Sarajeva U martu besplatni skrining testovi na karcinom grlića materice za žene sa područja Istočn...
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    15h 44m
    0
  • Krađa u Palama
    14h 2m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    10h 29m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    13h 17m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    6h 38m
    0