Institut za nestala lica BiH oglasio se povodom nenajavljenih pretresa po srpskim selima

23.09.2022. 13:43
0
IZVOR: katera.news

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da je 17. septembra u selima Kasidoli, Orčeve vode i Ulobići primjećena organizovana grupa nepoznatih lica koja je tražila posmrtne ostatke pripadnike takozvane ABiH, iz Instituta za nestala lica BiH Srni je rečeno da su aktivnosti vršene na bazi podataka i informacija koji su prikupljenji u proteklom periodu.

Istražioci Instituta za nestala lica BiH iz Područne kancelarije Istočno Sarajevo izlazili su na Trebević i Jahorinu radi lociranja i uzimanja koordinata za lokacije na kojima, prema izjavama svjedoka, postoji vjerovatnoća da se nalaze posmrtni ostaci nestalih za kojima se traga.

Tom prilikom uzete su koordinate za najmanje dvije lokacije koje će u narednom periodu biti predmet obrade, a zajedno sa istražiocima Instituta, na teren su toga dana izašli i zaposleni Norveške narodne pomoći koji su lokacije pretražili uz pomoć obučenog psa, belgijskog ovčara, tragača za posmrtnim ostacima.

- Istražioci naše kancelarija u Istočnom Sarajevu su obavljali poslove i zadatke u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima, sve s ciljem ispunjavanja našeg zadatka, pronalaska posmrtnih ostataka nestalih lica za kojima Institut traga - navedeno je u odgovoru Novinskoj agenciji Republike Srpske.

Kako je Katera ranije pisala, nakon saznanja, jedan od mještana se uputio u ova sela i zatekao pomenutu grupu na privatnim imanjima Mijovića, Granzova, Ćira i Ćosovića.

  • Nepoznata lica iz Federacije pretresaju srpska sela oko Trebevića
    22.09.2022. 10:45

    Na društvenim mrežama se pojavila informacija da je 17. septembra u selima Kasidoli, Orčeve vode i Ulobići primjećena organizovana grupa nepoznatih lica koja je tražila posmrtne ostatke pripadnik...

Istočno Sarajevo
Nepoznata lica iz Federacije pretresaju srpska sela oko Trebevića

Prema tada dostupnim informacijama, stotinjak lica iz FBiHbez znanja policije i nadležnih organa, a u saradnji sa Institutom za nestala lica BiH, pretraživalo je teren na teritorijama opština Pale i Trnovo, tražeći nestale u operaciji "Koverat".

Pripadnici tzv. ARBiH su u decembru 1992. godine sproveli operaciju „Koverat“ u kojoj su ova sela spaljena, a nedužni civili ubijeni. Akcija je u potpunosti propala, a Vojska Republika Srpska i jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa su potukli neprijatelje na potezu Trebević-Jahorina-Grebak-Trnovo.

Građani su uznemireni zbog ove grupe nepoznatih lica, ističući da je o svemu trebalo obavijestiti nadležne institucije i vlasnike privatnih imanja.

Oni su apelovali na nadležne organe da ispitaju slučaj i zaštite građane njihovu imovinu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Traženje nestalih lica provoditi samo u skladu sa zakonom Traženje nestalih lica provoditi samo u skladu sa zakonom
Institut zažmurio na prekopavanje srpskih imanja Institut zažmurio na prekopavanje srpskih imanja
Grabovac: Sa Bramercom o traženju nestalih Grabovac: Sa Bramercom o traženju nestalih
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 58m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 20m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 25m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 13m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 34m
    0