Институт за нестала лица БиХ огласио се поводом ненајављених претреса по српским селима

23.09.2022. 13:43
0
ИЗВОР: katera.news

Након што се на друштвеним мрежама појавила информација да је 17. септембра у селима Касидоли, Орчеве воде и Улобићи примјећена организована група непознатих лица која је тражила посмртне остатке припаднике такозване АБиХ, из Института за нестала лица БиХ Срни је речено да су активности вршене на бази података и информација који су прикупљењи у протеклом периоду.

Истражиоци Института за нестала лица БиХ из Подручне канцеларије Источно Сарајево излазили су на Требевић и Јахорину ради лоцирања и узимања координата за локације на којима, према изјавама свједока, постоји вјероватноћа да се налазе посмртни остаци несталих за којима се трага.

Том приликом узете су координате за најмање двије локације које ће у наредном периоду бити предмет обраде, а заједно са истражиоцима Института, на терен су тога дана изашли и запослени Норвешке народне помоћи који су локације претражили уз помоћ обученог пса, белгијског овчара, трагача за посмртним остацима.

- Истражиоци наше канцеларија у Источном Сарајеву су обављали послове и задатке у складу са Законом и подзаконским актима, све с циљем испуњавања нашег задатка, проналаска посмртних остатака несталих лица за којима Институт трага - наведено је у одговору Новинској агенцији Републике Српске.

Како је Катера раније писала, након сазнања, један од мјештана се упутио у ова села и затекао поменуту групу на приватним имањима Мијовића, Гранзова, Ћира и Ћосовића.

  • Непозната лица из Федерације претресају српска села око Требевића
    22.09.2022. 10:45

    На друштвеним мрежама се појавила информација да је 17. септембра у селима Касидоли, Орчеве воде и Улобићи примјећена организована група непознатих лица која је тражила посмртне остатке припадник...

Источно Сарајево
Непозната лица из Федерације претресају српска села око Требевића

Према тада доступним информацијама, стотињак лица из ФБиХбез знања полиције и надлежних органа, а у сарадњи са Институтом за нестала лица БиХ, претраживало је терен на територијама општина Пале и Трново, тражећи нестале у операцији "Коверат".

Припадници тзв. АРБиХ су у децембру 1992. године спровели операцију „Коверат“ у којој су ова села спаљена, а недужни цивили убијени. Акција је у потпуности пропала, а Војска Република Српска и јединице Сарајевско-романијског корпуса су потукли непријатеље на потезу Требевић-Јахорина-Гребак-Трново.

Грађани су узнемирени због ове групе непознатих лица, истичући да је о свему требало обавијестити надлежне институције и власнике приватних имања.

Они су апеловали на надлежне органе да испитају случај и заштите грађане и њихову имовину.

Коментари 0
Повезане вијести
Тражење несталих лица проводити само у складу са законом Тражење несталих лица проводити само у складу са законом
Институт зажмурио на прекопавање српских имања Институт зажмурио на прекопавање српских имања
Грабовац: Са Брамерцом о тражењу несталих Грабовац: Са Брамерцом о тражењу несталих
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 57m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 11m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 50m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 18m
    0