Jača svijest potrošača o njihovim pravima

17.02.2020. 11:47
0
IZVOR: Srpska.info

Po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu svojih potrošačkih prava, republička tržišna inspekcija je lane obavila 221 kontrolu, i u 173 slučaja utvrđeno je da su reklamacije bile opravdane.

Potrošači su se najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, ekonomske usluge i slično.

U toku inspekcijske kontrole, 157 reklamacija je uvaženo i riješeno na licu mjesta, a 16 je riješeno nakon naloženih upravnih mjera. U 38 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane, a u 10 slučajeva reklamacije nisu bile u nadležnosti tržišne inspekcije, neke su riješene prije izlaska inspektora na teren i slično, saopšteno je iz Inspektorata RS i naglašavaju da, u odnosu na prethodne godine, svjest potrošača o njihovim pravima svakim danom raste.

– Takođe, vidan je i napredak u ponašanju trgovaca. Sve češće se susrećemo sa situacijama da se žalbe potrošača rješavaju dogovorom i kompromisom, bez potrebe preduzimanja represivnih i kaznenih mjera od strane inspekcije. Pozivamo građane da nam se obrate u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena – poručuju iz Inspektorata RS.

Komentari 0
Povezane vijesti
U prošloj godini 146 prigovora potrošača U prošloj godini 146 prigovora potrošača
Potrošači i ekonomisti pesimistični: Malo nade da će išta biti jeftinije Potrošači i ekonomisti pesimistični: Malo nade da će išta biti jeftinije
Kupci ne znaju ni šta je knjiga reklamacija Kupci ne znaju ni šta je knjiga reklamacija
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    14h 5m
    4
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    12h 12m
    0
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    7h 37m
    2
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    15h 39m
    1
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    15h 9m
    0