Mađari ne žele NATO u svojoj zemlji

10.02.2022. 19:41
0
IZVOR: b92.net

Usred tenzija između Ukrajine i Rusije, oglasila se prva zemlja koja ne želi da ugosti vojnike NATO.

Mađarska neće dozvoliti raspoređivanje dodatnih snaga na svojoj teritoriji, jer je nacionalna vojska sposobna da obezbjedi nacionalnu bezbjednost usred tenzija oko Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Ne, mi na to nismo pristali i nećemo pristati, jer već imamo trupe NATO-a na teritoriji zemlje, a to su mađarska vojska i mađarske oružane snage, koje su u stanju da garantuju bezbjednost zemlje. Tako da nam nisu potrebne dodatne trupe na teritoriji Mađarske - rekao je Sijarto za "Juronjuz."

Ranije ovog mjeseca, portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi rekao je da će Vašington privremeno rasporediti dodatne američke trupe u istočnoj Evropi zbog ukrajinske krize.

Konkretno, 1.000 vojnika bilo bi premješteno iz Njemačke u Rumuniju kako bi se pridružili 900 američkih trupa koje su već prisutne u zemlji.

Prvih 100 američkih vojnika već je stiglo u Rumuniju. Još 1.700 vojnika trebalo bi da bude stacionirano u Poljskoj, preneo je Sputnjik.

Moskva je u više navrata odbacila navode Zapada o svojoj namjeri da izvrši invaziju na Ukrajinu sa trupama koje je navodno skupljala u blizini zajedničke granice, dodajući da se čini da je zapadna informativna "histerija“ paravan za planove Kijeva da sabotira sporazume iz Minska o sukobu u otcepljenju Donbasa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Početak druge serije zločinačkog bombardovanja Republike Srpske Početak druge serije zločinačkog bombardovanja Republike Srpske
NATO ubijao civile i koristio radioaktivnu municiju NATO ubijao civile i koristio radioaktivnu municiju
U Srpskoj najmanje 6.500 boraca ima posttraumatski stresni poremećaj U Srpskoj najmanje 6.500 boraca ima posttraumatski stresni poremećaj
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    14h 47m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    13h 45m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    17h 38m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    18h 55m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    13h 59m
    1