Pismo iz Istočnog Sarajeva

18.01.2023. 15:44
31
IZVOR: katera.news

U beogradskom džet setu sastavljenom od pjevača, starleta i tv voditelja sa sumnjivim završenim školama kad pomeneš Split i Sarajevo javi se masovni orgazam.

"Ćevapi u "Želji", Džiboni, riva, Baščaršja bre!"

Razna takmičenja pjevača amatera, djece i odraslih; glavni glumci u serijama i filmovima, ako nije "Dara iz Jasenovca"; narko žurke na splavovima...

Nedavni događaj sa dječijeg fudbalskog turnira u Sarajevu oslikava šta pomenuti gradovi misle o Beogradu, Srbiji i Srbima.

"Ubij ubij Srbina, Srbina!"

U Sarajevu su pjevali dječaci iz Splita, a naveče su u ilidžanskom hotelu sarajevski jarani noževima i suzavcem napali roditelje malodobnih srpskih fudbalera.

U Istočnom Sarajevu nisam sreo nikoga ko sažaljeva žrtve.

Čudno!?

Osuđujuće!?

Znate li vi uopšte šta je Istočno Sarajevo?

Znate li vi uopšte gdje je to Istočno Sarajevo?

To je grad nastao na vojnim poligonima i močvarama od Srba, zahvaljujući Beograđanima, protjeranim iz Sarajeva. I u tom gradu imaju ćevabdžinice, Božićni turnir u malom fudbalu i zastave sa ćiriličnim natpisima. Doduše nema Džibonija a i koji će nam. Ima i desetine hotela  gdje se u toplom i čistom može prenoćiti. Gdje vam niko neće izbušiti gume na automoilu beogradskih i bilo kojih, čak i splitskih, registraskih tablica, gdje vas neće kao začeve ganjati da vas linčuju zbog grba na bajkerskoj jakni, gdje vam neće poturiti da se slikate sa Hankom, gdje vam za godišnjicu mature neće dovesti Amora Mašovića, gdje ponosni ratnici ne slave "dane odbrane Igmana" i gdje možete pojesti najbolje ćevape.

Jebli te ćevapi!

Plastelin.     

Prije nekoliko godina bila je na Koševu fudbalska utkamica između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore.  Tad je igrao Siniša Mihailović. Ispred tribine sa navijačima BiH, atletskom stazom, policija je pratila i obezbjeđivala navijače SiCG. Navijači BiH su psovali, pjevali "Ubij Ubij Srbina", i gađali komadima betona i keramičkim pločicama navijače suprotne reprezentacije. Kad se među navijačima SiCG pojavila ljepotica iz Istočnog Sarajeva, ogrnuta srpskom trobojkom i sa šajkačom navijači BiH su pokazali svoju orginalost. Skandirali su:

- Pokaži sisu! Pokaži sisu!

Ljepotica iz Istočnog Sarajeva je stala na stazi okrenula se prema najvatrenijim BiH navijačima i podigla majicu.

- Evo vam junferi!

A onda mirno nastavila hod sa svojom braćom. Navikla na gadosti. Oguglala. Zato i ne ide u Sarajevo. Samo kad mora, da obavi posao. Ne voli ćevape.

Siniša Mihailović je na toj utakmici podigao tri prsta. Jedinstveni znak u svijetu. Siniša Mihailović nikad nije mogao postati član beogradskog džet seta.

Autor: Željko Pržulj

Komentari 31
 • Generic placeholder image
  Pale 21.01.2023. 15:57
  Za pricu da Srbi rade u SA. Ne znam u cemu je ,,problem,, da rade u gradu koga su njihovi roditelji gradili godinama.
  Da mozda ne trebaju ustuknuti pred zepljacima, srebrenicanima ili sandzaklijama, arapima itd. Da nisu protjerani ( od dobra se ne bjezi) svi bi u SA i radili jer su se tu mnogi koji rade rodili, odrastali i skolovali.
 • Generic placeholder image
  Pale 21.01.2023. 15:53
  E moja ,,Sa,, znas onu narodnu: svaka ti je zlatna rijec sto ti iz usta ne izadje.
  U prevodu: NE LUPAJ LAZI I GLUPOSTI!!!!
  PUNO JE ZIVIH SVJEDOKA SRBA, RODJENIH SARAJLIJA KOJI SU CUDOM ZIVU GLAVU SACUVALI OD CACE, JUKE, CELA I DRUGIH KRIMINALACA.
 • Generic placeholder image
  Kiki 20.01.2023. 23:21
  Odgovor za SA

  Kažeš provela si rat u gradu, svima je bilo isto bez obzira na vjersku pripadnost..E sad ti bi mogla/o da svjedočiš, a sigurno "znaš" gdje i kako su ubijani srbi civili koji su ostali u gradu.. Da, oni civili koji su odvođeni iz stanova i nikad se nisu vratili. Neki ubijeni na Kazanima, neki u hladnjači na Stupu,neki bacani sa balkona npr. U Alipašinom naselju.. itd. Aj sad budi karakter pa reci svoje mišljenej o tome..a skoro niko za to nije odgovarao!
 • Generic placeholder image
  Sa 19.01.2023. 23:21
  Ja sam Sarajka, Bosanka i Hercegovka, pravoslavne vjeroispovijesti. Nisam otišla iz Sarajeva u ratu, necu otici ni u miru. Niko me nije ni tjerao iz mog grada, a dosta prijatelja koji su otišli iz grada, otisli su i prije nego se zapucalo. Znaci znali su i bila sam ljuta zasto mi nisu rekli da ce biti rat, da se i ja sklonim od gladi, zime, jada, granata, snajpera. Prezivjeh i ponosna na sve to. I svi Srbi koji su živjeli tokom rata u gradu zivjeli smo isto kao i ostali gradjani. Ni po čemu nam se život nije razlikovao od zivota nekog muslimana ili katolika. U ratu smo svi bili isti.Vjerujte da smo skupa slavili Bozice i Vaskrse, skupa gladovali, skupa bjezali od granata, od snajpera i eto ja prezivjeh, a mnogi nisu. Ljudi, manite se vise tih podjela, mrznje, pa ipak smo samo obicni ljudi bez obzira kako se ko zove. A Sarajevo ce biti, sve drugo će proći...
 • Generic placeholder image
  kisco 19.01.2023. 17:21
  Kako se prepoznaju lojavi na kilometre i dzabe im je stavljati srpska imena! Odaje ih mudzahedinski rijecnik!
 • Generic placeholder image
  Srđan 19.01.2023. 15:41
  pod hitno uspostaviti trolejbusku liniju Sarajevo-Istočno Sarajevo. To je definitivno jedan grad. Preko 50% stanovništva I. Sarajeva radi u federalnom Sarajevu. Najteži bolesnici iz IS se šalju na Koševo na liječenje.
  Dosta više jebenih podjela. Skoro će 22 vijek. ko nije spreman na gradski život neka se preseli u napuštena brda i sela širom BiH. Sve je prazno.


 • Generic placeholder image
  Vojvoda 19.01.2023. 14:26
  Re srbijanka / Srbijanka se i zoveš a ne Srpkinja, došla si tu za osunećenim k..... i sada meni govoriš ko me voli u Srbiji. Vidim ti voliš Caca i njegovo izletište u Kazanima,izrode svoje vjere
 • Generic placeholder image
  Srbin 100% 19.01.2023. 13:42
  Sarajlija: Ne pruža ništa Sarajevo, nego budžet koji pune poreski obveznici iz Republike Srpske, jednako kao i iz FBiH. Srbi idu preko Vraca samo da bi vratili makar dio onog što im pripada! Tzv. Sarajlije su mnogo puta pokazale svoje pravo lice. Najsvježiji primjer je hajka oko premijere filma Borisa Malagurskog, kojeg nisu ni pogledali. Neviđena je mržnja spram svega što je srpsko, tolika da su prijetnje upućivali i novinaru koji je napravio intervju sa Malagurskim.
 • Generic placeholder image
  JA.SAM 19.01.2023. 13:38
  Pa što mi brišete komentare za Željkine kćerke koje studiraju i rade u Sarajevu? A govori da djevojke iz Istočnog Sarajeva ne idu u Sarajevo
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 19.01.2023. 12:22
  Najsmješnije je što svi pljujete FBIH i Sarajevo, a svi ujutru prije osam preko Vraca lagano platu zaraditi jer vam to isto Sarajevo i sada pruža bolje uslove.
 • Generic placeholder image
  Nemanja 19.01.2023. 11:28
  @Srbijanka Ti si kao Srpkinja i kao zivis u Sarajevu? hahahahha E moje lojavo poture, ti izgleda nemas drugog posla nego da spijuniras po srpskim portalima.. Nije krv voda, znam da ne mozes da odolis.. Bolje ti je skini tu ikonu sa tavana sto ti je djed ostavi, uradices nesto moralno u svom bijednom zivotu. Cuj Bosanci i Hercegovci?Hahahha Koja su to nacija Bosanci i Hercegovci? U kom se to istorijskom izvoru spominju? Koji je to njihov jezik? Svi kraljevi Bosne krunisani u Srpskim manastirima, pocevsi od Stefana Tvrtka pa nadalje, koliko god se trudili cinjenice ne mogu zamijeniti ove vase gluposti. Istina je da ste vi turska nus pojava na ovim prostorima, odpad od Srpskog naroda koji se poturcio. To dobro znate i to vas jako boli.. :.*
 • Generic placeholder image
  Paljanka 19.01.2023. 11:23
  Željko, divno si ovo napisao! Najblaže, naravno, što si mogao. Sarajevo je bilo lijep grad i nije čudo što su ga mnogi voljeli. A onda je postao srednjeazijski grad koji bi glumio Evropu. Uz to prepun mržnje. Skoro sam izašla iz paljanskog autobusa na Bistriku i to je vidjela jedna hanuma. Do Principovog mosta je išla za mnom, pljuvala i psovala majku, malo vlašku, malo četničku.
  Dragi, vi što vas je Željko pobrojao, to je današnje Sarajevo , a ne više ono iz doba Duška Trifunovića, Čobija, Čolića.....

 • Generic placeholder image
  Itd... 19.01.2023. 11:02
  Re:Srbijanka: E moja Srbijanko, Srbijnako draga...Zašto si iz Srbije otišla i došla u Sarajevo da živiš? Zašto? Sarajevo bolje od Srbije? Je li to u pitanju? Ili, Sarajevo nudi mnogo više za život nego cijela Srbija? Ništa nije od navedenog...u tebi je problem pa si otišla iz Srbije (cijele) i došla u Sarajevo (cijelo)... na Čengić Vilu...u kojoj nema nacionalizma ni ružnih riječi...da ti kažem odmah: ne riSe! Vidiš moja Srbijanko, zbog takvih kao što si ti jadi se i rade prema srpskom narodu, upravo zbog tebe a ne zbog onih "zadojenih glupostima"!
 • Generic placeholder image
  Srbijanka 19.01.2023. 10:08
  Rođena u Srbiji i odrasla,preselila u Sarajevo prije ovog glupog rata i preživila ga u Sarajevu,radila cijeli rat i sa komšijama na Čengić Vili preživljavala i granate i glad i žeđ,bez da mi je iko išta ružno učinio.I danas živim u Sarajevu i danas radim i danas život djelim sa normalnim ljudima.A vi koji imate zadojene glupostima misli,shvatite u Srbiji vas ne vole,smatraju vas došljama i nikada nećete biti Srbijanci.Vi ste Bosanci i Hercegovci ma koje vjere bili i dok to ne shvatite neće nikome dobro biti.Živite svoje živote,ne uplićite se u tuđe.
 • Generic placeholder image
  Jane 19.01.2023. 10:02
  Lažni Srbine, ne bi mi ništa ružno rekli u Kasindolu, ni djeci ni roditeljima iz Federacije, Hrvatske ili bilo odakle. Na Palama i Jahorini je svakog ljeta do KORONE održavan sličan turnir za djecu iz velikog broja zemalja i nikome nikada ni jedna ružna riječ nije upućena. Naravno ti to ne znaš ali lupetaš, lažove bolesni!
 • Generic placeholder image
  Srbin 19.01.2023. 07:11
  Pismo za djecu pretskolskog uzrasta puno nacizma i raznih gluposti, sto prije prestanemo čitati naciste sa sve tri strane tim će nam biti bolje. Ja sam srbin pravoslavac, svaki dan idem u FBiH na posao 12 godina radim i nikad nisam dozivio nikakvu neugodnu. A pitanje za sve nas iz Lukavice sta bi mi skandirali da su muslimanska djeca igrala u Kasindolu, Vojkovicima ... Ista smo mi g. smrdimo i to je to
 • Generic placeholder image
  Marko 19.01.2023. 03:32
  I da, ovi iz Federacije su se bar javno ogradili od napada i uputili izvinjenje žrtvama, bar nisu u ovolikom broju bili zluradi i podržali. Kad ste postali toliko zli? Koga bi vi sa ovakvim komentarom primili iz Srbije i pomogli u nevolji. Srbija je pomogla u ratu, i sigurno kako neko reče nije dala nas kao topovsko meso, a realno mogli su prstom da ne maknu ili da podrže drugačija riješenja i narod pa da u takvim uslovima ne trpe sankcije i odu napred, a ne da trpe nemaštinu i osude. Posle ovakvih komentara, Albanija zaslužuje mnogo više pomoći i ljubavi nego mi. Eeee jadni moji bastioni srpstva, patološki mrzitelji svoga roda, jadovi
 • Generic placeholder image
  Marko 19.01.2023. 03:26
  Jesu li nas Beograđani najurili iz Sarajeva? Jesu li nas Srbi iz Srbije ubijali ili prihvatali u tim najgorim danima i dan danas nam šalju pomoć, a ne moraju, nadam se da znate. Takođe, ovi iz Splita i Sarajeva mrze ljude druge vjere ili šta god, a možete li mi objasniti zašto vi veliki Srbi mrzite svoj rod, isto Srbe koji žive u Srbiji? I zašto su nam puna usta želje o sjedinjenju sa Srbijom? Mi smo sami sebi dovoljni, taman se i međusobno mrzimo. Neka nam je na čast.
 • Generic placeholder image
  Iseljeni sarajlija 18.01.2023. 23:16
  Trebamo biti svjesni da smo bili topovsko meso i tariguzi beogradskih i srbijanskih guzovana, da smo im odložili da im rat pokuca na gospodska vrata, da smo im sačuvali djecu dok su naša ginula. Imajte to na umu i u posljednjem trenutku vaših života. Mi smo žrtvovani radi njihovog komfora. Mi, sarajevski Srbi.
 • Generic placeholder image
  Rašo 18.01.2023. 19:53
  Za Kritičara: Po meni on je više guslar nego pisac!?
 • Generic placeholder image
  six 18.01.2023. 19:46
  Srbe KLALI na Božić u KRAVICI i PLAČKALI zalihe HRANE - Fadila Mujić. o masakru mudžahedina nad Srbima!

  Božić u Bosni 90-ih! Muslimanka Fadila Mujić priča, kako su na srbski Božić išli u Kravicu da kolju Srbe zbog pljačke zaliha hrane. Ušli su Srbima domaćinima u kuću i bili posluženi sa svim jelima na trpezi. To mudžahedinima nije bilo dovoljno, jer su hteli celokupne zalihe hrane Srbima da otmu i odnesu svojoj ISIS-sekti - pa su sve meštane Kravice: decu, žene i starce - MASAKRIRALI i opljačkali. Fadila potvrđuje taj užas, kao učesnik masakra! Bože, kako radili, tako požnjeli

  youtube.com/watch?v=oR14y3vDsKI&t=255s
 • Generic placeholder image
  Kiki 18.01.2023. 19:34
  Hoce li braća u Srbiji jednog dana progledati..? Daj Bože!Tamo je mnogo one gamadi što ih zivu "drugosrbijanci" koji pljuju po svom narodu sa ove strane Drine. Od onog šljama čanka,jovanovica pa do nataše kandic itd.
 • Generic placeholder image
  Tamo neko 18.01.2023. 18:35
  Nikada u zivotu ne pojedoh cevape u "zelji" a ni u "mrkvi"jer od kada znam za sebe uvijek mi se gadilo fuj!!Ali kao neko ko je rodjen u sarajevu i protjeran iz tog grada mogu samo da kazem da je krajnje vrijeme da se mi Srbi otrijeznimo I pocnemo vise postovati sebe tako sto cemo ovima sto su dosli iz federacije za nama da zive u nasem gradu, po ugledu na njih, staviti do znanja da je Istocno Sarajevo srpski grad, jer su se neki od njih poceli itekako bahatiti a to bi nam se moglo obiti o glavu.
 • Generic placeholder image
  Frulaš 18.01.2023. 18:28
  Svaka čast Željko! Sve tačno, i nema fule ni u čemu što si napisao. Mi, kao rođene Sarajlije imamo samo rodni list i to je sve što nam ostaje od Sarajeva...pa da je valjalo, zar bi ga svi srbi napustili - nismo valjda svi kolektivno glupi?  Ne razumijem ko još u Beogradu baca šuplju da je Sarajevo uvijek bilo Sarajevo i da ima dušu...dragi narode, jedan dio duše je zauvijek ugašen (upravo napuštanjem srpskog naroda) i to neka bude svima jasno (pogotovo ovima što "lete" u njega kao da će vidjeti čuda nebeska)...Kakvi crni čaršijaneri, gradska raja - prava raja, ćuprijaši...to je samo priča za blesav narod koju su stvorili, upravo pomenuti (dakle, stvorili mit o sebi samim). Sarajevo više nikada, ali baš nikada, neće biti isto! To je jedina istina.
  ....a, sve ostalo je šuplja....
 • Generic placeholder image
  Goran 18.01.2023. 18:25
  Ne znaju oni mnogi u Srbiji za nasu golgotu ovde,i ovaj nas kraj oko Romanije je kraj gdje zive ljudi vjernici,patriote,najbolji ljudi na svijetu.
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 18.01.2023. 18:18
  Željko, preduhitrio si me, sve što si napisao su i moje i riječi i misli uz jedan dodatak. Bio sam na toj utakmici. naravno, išli organizovano autobusima iz Našeg Grada, kao civilizovani ljudi. Nakon 2 sata posle utakmice smo uz policijsku pratnju nekako izašli do naše teritorije, ali je u napadu sarajevskih idiota jedan momak na skenderiji ostao bez oka. Ne smijemo zaboraviti to oko NIKADA!
 • Generic placeholder image
  Kritičar 18.01.2023. 18:06
  "To je grad nastao na vojnim poligonima i močvarama od Srba, zahvaljujući Beograđanima, protjeranim iz Sarajeva." (Ž. P. kraj citata)

  Pisac, bješe li ono ti nagrađen u Rusiji?! Popravi stil, ne brukaj se.
 • Generic placeholder image
  Romanija 18.01.2023. 17:38
  Glasinac : Željezničar ,utakmica se odigrava na stadionu Glasinac,Sokolac ispod Gore Romanije ,koridori policije i gle čuda - niko ni jedne ružne riječi neuputi ni igračima Željezničara i navijačima čak šta više pojedini klinci išli i kupovali pivo navijačima Željezničara i na kraju zahvalnost isti tih navijača i fudbalera na gostoprimstvu i na ukazanom gostoprimstvu. Toliko od ČETNIKA sa Romanije kako nas nazivaju te bajne Sarajlije. Pozz
 • Generic placeholder image
  Lukavica 18.01.2023. 17:08
  Svaka cast za ovo pismo...odavno nisam nista bolje procitao...moj Zeljko ti iz Beograda sto dolaze nemaju pojma sta smo mi prezivjeli ovdje i sta znaci biti SRBIN...Oni nisu i nikada nece biti kao mi pravi Srbi...Vise mi slavimo njihove pobjede u sportu nego sto ce oni ikada...samo od toga krenemo...nisu dozivjeli sto smo mi i nikada nece znati
 • Generic placeholder image
  Bane 18.01.2023. 16:44
  Sve tačno.Svi lete dole i nije mih žao kada nadrljaju,treba njima glumiti nivo misleći da su te današnje Sarajlije one od prije 30 godina.Neznaju da u Sarajevu svega ima osim Sarajlija.
 • Generic placeholder image
  Mm 18.01.2023. 16:31
  Sve su ovo samo prepucavanja.
  Mi koji smo 4 god proveli, tu nadomak Sarejava znamo, sve znamo! A naš narod je uvijek bio, čast izuzecima, šljam, ulizica za interes proda i braću i ćaću, i mater i sve!
  Ne volim ćevapčine, a sad pogotovo, fuj. Prije god, naručih ih u "Želji" ma i onaj jogurt mi se ogdio!
Povezane vijesti
Martovski pogrom - Nismo zaboravili Martovski pogrom - Nismo zaboravili
Šta to povezuje sarajevska spomen-obilježja? Šta to povezuje sarajevska spomen-obilježja?
Nedjelja o Bludnom sinu Nedjelja o Bludnom sinu
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  10h 48m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  9h 43m
  5
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  12h 16m
  0
 • Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić
  13h 16m
  0
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  7h 1m
  4