Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)

25.05.2024. 10:47
5
IZVOR: sremska.tv

Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obilježavan kao njegov rođendan.

Centralna manifestacija uvijek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odjeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.

Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije. Sedam godina poslije Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsjedniku ŠOJ.

Tito je na čelu SFRJ bio punih 35 godina i imao je nesumnjivo izuzetan ugled u tadašnjem svijetu. Posebno je veliki značaj, u međunarodnim odnosima, imala njegova uloga kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliku težinu.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije, predvodio je partizanski pokret u Drugom svjetskom ratu, iz koga je izašao kao proslavljeni ratni komandant, predvodnik najmasovnijeg pokreta otpora u okupiranoj Evropi i neprikosnoveni lider zemlje.

Njegov ugled je bio posljedica i činjenice da je bio posljednji veliki ratni lider Drugog svjetskog rata koji je toliko dugo ostao na čelu svoje zemlje.

O Titovoj istorijskoj ulozi svjedoči i nevjerovatno masovno prisustvo najistaknutih ličnosti tadašnjeg svijeta njegovoj sahrani 8. maja 1980. godine.

Video: @yu0lakijugoslovenskipartiz911

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Buki 26.05.2024. 08:01
  Mladene,
  Tvoje mantre su SF,činjenica je da se kralj ispalio u London...
 • Generic placeholder image
  Mladen 26.05.2024. 02:34
  @Buki, Prestolonasljednik je bio kada je počeo rat, a njegov stric namjesnik je potpisao ugovor sa Njemačkom o neutralnosti Jugoslavije ( isti ugovor koji je ranije potpisao Staljin a koji je bio šef ovom monstrumu koga vi danas slavite) koji je bio najpovoljniji za Srpski narod ali su ga srušili sluge engleza , nakon čega dolazi do napada i komadanja Jugoslavije.
  Zato čuti i me laprdaj o onome što neznaš.
  Uzgred , papinci i dan danas slave josipa radnika na ovaj dan.
  Pa eto i ti slavi sa njima.
 • Generic placeholder image
  Peki 26.05.2024. 00:03
  Sve Alija uništi.
 • Generic placeholder image
  Buki 25.05.2024. 13:40
  A čega bi se trebali sjećati? Rođendana kralja koji je pobjegao i do kraja života živio u Londonu?
 • Generic placeholder image
  Petar 25.05.2024. 13:32
  Ko šta radi, vi se nečega sjećate, pa i komunističkih oraznika.
Povezane vijesti
Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
Mala zbirka fotografija jugoslovenskih dočeka novih godina (FOTO) Mala zbirka fotografija jugoslovenskih dočeka novih godina (FOTO)
Da je živa, Titova Jugoslavija bi danas slavila 80. rođendan Da je živa, Titova Jugoslavija bi danas slavila 80. rođendan
Najčitanije
 • Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka
  7h 33m
  0
 • Požar na dalekovodu na granici Crne Gore i BiH: Potrebni helikopteri?
  6h 50m
  0
 • Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška
  12h 25m
  0
 • Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje
  5h 35m
  0
 • Veliki požar na Ilidži: Gori zgrada
  4h 54m
  0