Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)

25.05.2024. 10:47
6
ИЗВОР: sremska.tv

Данас је 25. мај, дан који се некада широм бивше Југославије масовно славио као Дан младости и рођендан Јосипа Броза Тита.

Иако је Тито званично био рођен 7. маја, 25. мај је обиљежаван као његов рођендан.

Централна манифестација увијек је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, гдје су пионири, омладинци и припадници свих родова војске и морнарице изводили слет.

Титу је том приликом уручивана штафета младости, која је полазила сваки пут из другог мјеста и из друге републике, али је увијек масовно дочекивана широм градова некадашње Југославије.

По правилу, штафету младости Титу су, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке.

Ношење штафете трајало је пуне 42 године, до 1987. године. После Титове смрти, штафету су примали предсједници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Сама идеја потекла је 1945. од омладине Крагујевца, чије је Одјељење за спорт и фискултуру осмислило масовна омладинска штафетна трчања широм Југославије.

Прву штафету Титу је предао Мика Трипало, тадашњи предсједник ЦК Народне омладине Југославије. Седам година послије Титове смрти, на завршној прослави Дана младости, Рејмонда Броћај из Гњилана је штафету уручила Хаиму Реџепију, тадашњем предсједнику ШОЈ.

Тито је на челу СФРЈ био пуних 35 година и имао је несумњиво изузетан углед у тадашњем свијету. Посебно је велики значај, у међународним односима, имала његова улога као једног од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велику тежину.

Као вођа Комунистичке партије Југославије, предводио је партизански покрет у Другом свјетском рату, из кога је изашао као прослављени ратни командант, предводник најмасовнијег покрета отпора у окупираној Европи и неприкосновени лидер земље.

Његов углед је био посљедица и чињенице да је био посљедњи велики ратни лидер Другог свјетског рата који је толико дуго остао на челу своје земље.

О Титовој историјској улози свједочи и невјероватно масовно присуство најистакнутих личности тадашњег свијета његовој сахрани 8. маја 1980. године.

Видео: @yu0lakijugoslovenskipartiz911

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Skijaš 01.07.2024. 21:55
    Buki gdje su tvoji kraljevi stare ti? Je li možeš nabrojati sve vaše kraljeve i vladare od postanka tvoje "nacije" 1993. do danas? Al' po redu da nabrajaš, ne pika se preskakanje.
  • Generic placeholder image
    Buki 26.05.2024. 08:01
    Mladene,
    Tvoje mantre su SF,činjenica je da se kralj ispalio u London...
  • Generic placeholder image
    Mladen 26.05.2024. 02:34
    @Buki, Престолонаслједник је био када је почео рат, а његов стриц намјесник је потписао уговор са Њемачком о неутралности Југославије ( исти уговор који је раније потписао Стаљин а који је био шеф овом монструму кога ви данас славите) који је био најповољнији за Српски народ али су га срушили слуге енглеза , након чега долази до напада и комадања Југославије.
    Зато чути и ме лапрдај о ономе што незнаш.
    Узгред , папинци и дан данас славе јосипа радника на овај дан.
    Па ето и ти слави са њима.
  • Generic placeholder image
    Peki 26.05.2024. 00:03
    Sve Alija uništi.
  • Generic placeholder image
    Buki 25.05.2024. 13:40
    A čega bi se trebali sjećati? Rođendana kralja koji je pobjegao i do kraja života živio u Londonu?
  • Generic placeholder image
    Petar 25.05.2024. 13:32
    Ko šta radi, vi se nečega sjećate, pa i komunističkih oraznika.
Повезане вијести
Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије
Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО) Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 6m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 41m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 5m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 45m
    9