Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)

25.05.2024. 10:47
5
ИЗВОР: sremska.tv

Данас је 25. мај, дан који се некада широм бивше Југославије масовно славио као Дан младости и рођендан Јосипа Броза Тита.

Иако је Тито званично био рођен 7. маја, 25. мај је обиљежаван као његов рођендан.

Централна манифестација увијек је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, гдје су пионири, омладинци и припадници свих родова војске и морнарице изводили слет.

Титу је том приликом уручивана штафета младости, која је полазила сваки пут из другог мјеста и из друге републике, али је увијек масовно дочекивана широм градова некадашње Југославије.

По правилу, штафету младости Титу су, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке.

Ношење штафете трајало је пуне 42 године, до 1987. године. После Титове смрти, штафету су примали предсједници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Сама идеја потекла је 1945. од омладине Крагујевца, чије је Одјељење за спорт и фискултуру осмислило масовна омладинска штафетна трчања широм Југославије.

Прву штафету Титу је предао Мика Трипало, тадашњи предсједник ЦК Народне омладине Југославије. Седам година послије Титове смрти, на завршној прослави Дана младости, Рејмонда Броћај из Гњилана је штафету уручила Хаиму Реџепију, тадашњем предсједнику ШОЈ.

Тито је на челу СФРЈ био пуних 35 година и имао је несумњиво изузетан углед у тадашњем свијету. Посебно је велики значај, у међународним односима, имала његова улога као једног од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велику тежину.

Као вођа Комунистичке партије Југославије, предводио је партизански покрет у Другом свјетском рату, из кога је изашао као прослављени ратни командант, предводник најмасовнијег покрета отпора у окупираној Европи и неприкосновени лидер земље.

Његов углед је био посљедица и чињенице да је био посљедњи велики ратни лидер Другог свјетског рата који је толико дуго остао на челу своје земље.

О Титовој историјској улози свједочи и невјероватно масовно присуство најистакнутих личности тадашњег свијета његовој сахрани 8. маја 1980. године.

Видео: @yu0lakijugoslovenskipartiz911

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  Buki 26.05.2024. 08:01
  Mladene,
  Tvoje mantre su SF,činjenica je da se kralj ispalio u London...
 • Generic placeholder image
  Mladen 26.05.2024. 02:34
  @Buki, Престолонаслједник је био када је почео рат, а његов стриц намјесник је потписао уговор са Њемачком о неутралности Југославије ( исти уговор који је раније потписао Стаљин а који је био шеф овом монструму кога ви данас славите) који је био најповољнији за Српски народ али су га срушили слуге енглеза , након чега долази до напада и комадања Југославије.
  Зато чути и ме лапрдај о ономе што незнаш.
  Узгред , папинци и дан данас славе јосипа радника на овај дан.
  Па ето и ти слави са њима.
 • Generic placeholder image
  Peki 26.05.2024. 00:03
  Sve Alija uništi.
 • Generic placeholder image
  Buki 25.05.2024. 13:40
  A čega bi se trebali sjećati? Rođendana kralja koji je pobjegao i do kraja života živio u Londonu?
 • Generic placeholder image
  Petar 25.05.2024. 13:32
  Ko šta radi, vi se nečega sjećate, pa i komunističkih oraznika.
Повезане вијести
Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО) Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО)
Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  8h 6m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  7h 23m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  12h 58m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  6h 8m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  5h 27m
  0