Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)

25.05.2023. 09:00
0
ИЗВОР: sremska.tv

Данас је 25. мај, дан који се некада широм бивше Југославије масовно славио као Дан младости и рођендан Јосипа Броза Тита.

Иако је Тито званично био рођен 7. маја, 25. мај је обиљежаван као његов рођендан.

Централна манифестација увијек је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, гдје су пионири, омладинци и припадници свих родова војске и морнарице изводили слет.

Титу је том приликом уручивана штафета младости, која је полазила сваки пут из другог мјеста и из друге републике, али је увијек масовно дочекивана широм градова некадашње Југославије.

По правилу, штафету младости Титу су, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке.

Ношење штафете трајало је пуне 42 године, до 1987. године. После Титове смрти, штафету су примали предсједници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Сама идеја потекла је 1945. од омладине Крагујевца, чије је Одјељење за спорт и фискултуру осмислило масовна омладинска штафетна трчања широм Југославије.

Прву штафету Титу је предао Мика Трипало, тадашњи предсједник ЦК Народне омладине Југославије. Седам година послије Титове смрти, на завршној прослави Дана младости, Рејмонда Броћај из Гњилана је штафету уручила Хаиму Реџепију, тадашњем предсједнику ШОЈ.

Тито је на челу СФРЈ био пуних 35 година и имао је несумњиво изузетан углед у тадашњем свијету. Посебно је велики значај, у међународним односима, имала његова улога као једног од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велику тежину.

Као вођа Комунистичке партије Југославије, предводио је партизански покрет у Другом свјетском рату, из кога је изашао као прослављени ратни командант, предводник најмасовнијег покрета отпора у окупираној Европи и неприкосновени лидер земље.

Његов углед је био посљедица и чињенице да је био посљедњи велики ратни лидер Другог свјетског рата који је толико дуго остао на челу своје земље.

О Титовој историјској улози свједочи и невјероватно масовно присуство најистакнутих личности тадашњег свијета његовој сахрани 8. маја 1980. године.

Видео: @yu0lakijugoslovenskipartiz911

Коментари 0
Повезане вијести
Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО) Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО)
Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    23h 54m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    14h 35m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    23h 54m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    10h 47m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    20h 8m
    0