Лични став – Жељко Пржуљ: Аутопут

17.12.2017. 20:49
0
ИЗВОР: Катера

Признајем да сам глуп и да се не разумијем у грађевинарство и географију па због тога не могу да сконтам како најближи пут од Сарајева до Вишеграда води преко Тузле, Брчког и Бијељине, али ето ко сваки бивши ратник са ПТСП, ПМС, СМС, ко свака чангризава баба хоћу и ја нешто да кажем за ТВ дневник.

Као Виљушка.

Од постанка Републике Српске на магистралне путеве на њеном истоку, од Милића до Требиња није уграђен килограм асфалта тако да се још возимо путевима Фрање Јосипа које је асфалитирао ћопави бравар. Магистрални пут од Фоче до Тјентишта или од Горажда до Чајнича служи на срамоту свим политичарима, официрима и владикама који су икад њиме прошли. Додуше, они се одавно возе хеликоптерима, у Чајниче не свраћају а у источну Херцеговину иду преко Међугорја. У исто вријеме изграђени су модерни аутопутеви Бања Лука – мутна ријека поред Градишке и Бања Лука – Добој, у плану су Бања Лука- Купрес и Бања Лука – Нови Град, а ради се идејни пројекат са дионицу Бања Лука – Мјесец. Они који не живе у Бањој Луци и околини, двадесет двије године очекују да премијер Републике Српске буде неко други, различит од Санадера, Косорове, Милановића и Пленковића, неко ко ће читаву Републику Српску сматрати својом отаџбином. Да спријечи да се за двадесет година од Хан Пијеска до Требиња иселило педесет процената становништа и сад на том подручју живи око 130 000 углавном старих и слабије школованих.

(Надам се да премијерка неће срачунати тачан број колико се то становника источног дијела РС иселило! Није ми до смијеха)

И тако, чекајући Годоа, појавио се предсједник Вучић који је обећао изградњу крака свог аутопута од Вишеграда а да БиХ продужи до Сарајева. Глупаци као ја који се не разумију у грађевинарство и географију умислили су маршруту којом ће ићи траса и обрадовали се да ће можда Вук Хамовић у Миљавини изградити термоелектрану, да ће један погон мљекара из Лакташа преселити се на Соколац, да ће Ципелић једну фабрику “Вема” отворити у Српском Сарајеву и да ћемо задржати младе и паметне. Да нам рађају Србе и граде отаџбину. Али, онда се јавио један од Домановићевих вођа са синдромом СМЗ ( секретар мјесне заједнице) да нам појасни како је до Вишеграда ближе преко Тузле и његовог Брчког.

“Изградња аутопута је кредитно задужење, а тај кредит ће највише враћати грађани са сјевера БиХ јер их и највише има!”

Федерализујте Републику Српску па нек регија од Милића до Љубиња за себе купи порезе, добит и плаћа своје кредите.

“Не може један човјек све одлучивати!”

Јок ето ти ћеш! Што му никад ниси изашао “на црту” па га смијенио и био тај што одлучује.

Предсједник Додик је барем поштен. Он, његови црвенокошуљаши и наши домаћи издајници не скривају да исток Републике Српске сматрају својом колонијом створеном за отимачину струје, боксита и дрвета, и већ годинама они који нису ретардирани знају на чему су с њима, али ови други глуме ширину, општи патриотизам а у ствари нису макли даље од СМЗ. И још нађу БН телевизију да прави анкету у Бијељини и Брчком куда да води траса будућег аутопута. Да су анкету правили у Дувну или Задру, Дувњаци би се сложили једногласно да је од Вишеграда до Сарајева најближе преко Дувна и Задра.

А у источном дијелу Републике Српске сви ћуте. Ваљда не смију да се успротиве својим шефовима који живе од Брчког до Бања Луке и који у Сарајево долазе само као гастарбајтери, по плате од неколико хиљада мараке, дневнице за рад у комисијама у управним одборима и надокнаде за одвојени живот. А на истоку, туго моја,нигдје на видику политичара, официра или владике да лупи шаком о сто и подвикне:

– Ма докле више, милу вам мајку јебем.

Аутор: Жељко Пржуљ

Коментари 0
Повезане вијести
Безгранично. Бесмртно. Безгранично. Бесмртно.
Ђурђевдански огањ Ђурђевдански огањ
Јакна од антилопине коже Јакна од антилопине коже
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 3m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 17m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 7m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    5h 32m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 22m
    0