Lični stav – Željko Pržulj: Autoput

17.12.2017. 20:49
0
IZVOR: Katera

Priznajem da sam glup i da se ne razumijem u građevinarstvo i geografiju pa zbog toga ne mogu da skontam kako najbliži put od Sarajeva do Višegrada vodi preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, ali eto ko svaki bivši ratnik sa PTSP, PMS, SMS, ko svaka čangrizava baba hoću i ja nešto da kažem za TV dnevnik.

Kao Viljuška.

Od postanka Republike Srpske na magistralne puteve na njenom istoku, od Milića do Trebinja nije ugrađen kilogram asfalta tako da se još vozimo putevima Franje Josipa koje je asfalitirao ćopavi bravar. Magistralni put od Foče do Tjentišta ili od Goražda do Čajniča služi na sramotu svim političarima, oficirima i vladikama koji su ikad njime prošli. Doduše, oni se odavno voze helikopterima, u Čajniče ne svraćaju a u istočnu Hercegovinu idu preko Međugorja. U isto vrijeme izgrađeni su moderni autoputevi Banja Luka – mutna rijeka pored Gradiške i Banja Luka – Doboj, u planu su Banja Luka- Kupres i Banja Luka – Novi Grad, a radi se idejni projekat sa dionicu Banja Luka – Mjesec. Oni koji ne žive u Banjoj Luci i okolini, dvadeset dvije godine očekuju da premijer Republike Srpske bude neko drugi, različit od Sanadera, Kosorove, Milanovića i Plenkovića, neko ko će čitavu Republiku Srpsku smatrati svojom otadžbinom. Da spriječi da se za dvadeset godina od Han Pijeska do Trebinja iselilo pedeset procenata stanovništa i sad na tom području živi oko 130 000 uglavnom starih i slabije školovanih.

(Nadam se da premijerka neće sračunati tačan broj koliko se to stanovnika istočnog dijela RS iselilo! Nije mi do smijeha)

I tako, čekajući Godoa, pojavio se predsjednik Vučić koji je obećao izgradnju kraka svog autoputa od Višegrada a da BiH produži do Sarajeva. Glupaci kao ja koji se ne razumiju u građevinarstvo i geografiju umislili su maršrutu kojom će ići trasa i obradovali se da će možda Vuk Hamović u Miljavini izgraditi termoelektranu, da će jedan pogon mljekara iz Laktaša preseliti se na Sokolac, da će Cipelić jednu fabriku “Vema” otvoriti u Srpskom Sarajevu i da ćemo zadržati mlade i pametne. Da nam rađaju Srbe i grade otadžbinu. Ali, onda se javio jedan od Domanovićevih vođa sa sindromom SMZ ( sekretar mjesne zajednice) da nam pojasni kako je do Višegrada bliže preko Tuzle i njegovog Brčkog.

“Izgradnja autoputa je kreditno zaduženje, a taj kredit će najviše vraćati građani sa sjevera BiH jer ih i najviše ima!”

Federalizujte Republiku Srpsku pa nek regija od Milića do Ljubinja za sebe kupi poreze, dobit i plaća svoje kredite.

“Ne može jedan čovjek sve odlučivati!”

Jok eto ti ćeš! Što mu nikad nisi izašao “na crtu” pa ga smijenio i bio taj što odlučuje.

Predsjednik Dodik je barem pošten. On, njegovi crvenokošuljaši i naši domaći izdajnici ne skrivaju da istok Republike Srpske smatraju svojom kolonijom stvorenom za otimačinu struje, boksita i drveta, i već godinama oni koji nisu retardirani znaju na čemu su s njima, ali ovi drugi glume širinu, opšti patriotizam a u stvari nisu makli dalje od SMZ. I još nađu BN televiziju da pravi anketu u Bijeljini i Brčkom kuda da vodi trasa budućeg autoputa. Da su anketu pravili u Duvnu ili Zadru, Duvnjaci bi se složili jednoglasno da je od Višegrada do Sarajeva najbliže preko Duvna i Zadra.

A u istočnom dijelu Republike Srpske svi ćute. Valjda ne smiju da se usprotive svojim šefovima koji žive od Brčkog do Banja Luke i koji u Sarajevo dolaze samo kao gastarbajteri, po plate od nekoliko hiljada marake, dnevnice za rad u komisijama u upravnim odborima i nadoknade za odvojeni život. A na istoku, tugo moja,nigdje na vidiku političara, oficira ili vladike da lupi šakom o sto i podvikne:

– Ma dokle više, milu vam majku jebem.

Autor: Željko Pržulj

Komentari 0
Povezane vijesti
Bezgranično. Besmrtno. Bezgranično. Besmrtno.
Đurđevdanski oganj Đurđevdanski oganj
Jakna od antilopine kože Jakna od antilopine kože
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    10h 26m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    21h 59m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    21h 40m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    8h 40m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    6h 30m
    0