Направите зимски детокс у само шест корака

18.01.2021. 19:03
0
ИЗВОР: Wall.hr

Неколико малих промјена може дугорочно итекако помоћи нашем тијелу да што боље обавља свој главни задатак сваког дана: чишћење од токсина!

Наше се тијело стално рјешава токсина, према томе рећи да сте на "detoxu" је апсолутно увијек истина. 

Циљ би вам требао бити још додатно подстаћи природне процесе у тијелу с неколико малих тактика.

У наставку прочитајте најдражих шест "алата" које ћемо користити кроз овај мјесец, како бисмо зимску сезону почели како треба!

Правилна хидратација

Полако конзумирање воде кроз дан допушта вашем тијелу да најбоље искористи овај еликсир природе у своју корист, стога пијте воду и између оброка. Mayo клиника препоручује дозу од 9 чаша воде дневно за жене и 11 чаша за мушкарце, али наравно, много тога утиче на хидратацију. Ако вјежбате, пијете пуно кофеина или планирате провести дан на сунцу - свакако повећајте унос воде. Предности воде за наш организам су бескрајне: детоксикација, губитак тежине, смањен осјећај слабости, превенција главобоље те боља пробава. 

Пијте "паметнију" воду

Вода с лимуном одлична је замјена за сокове. Лимуни се, иако по природи кисели, у нашем тијелу претварају у алкалоиде. Препоручујемо да ујутро на празан желудац попијете топлу или млаку воду с лимуном која ће ваше тијело хидратизовати и притом прочистити јетру. 

Додајте кокосово уље 

Започните или завршите дан с једном кашичицом кокосовог уља. Познато је по томе да убрзава метаболизам и регулише раст Candide у тијелу, а одлично је и у кафи, чају или смутију. 

Постите 12 сати 

Најидеалније би било да између вечере и доручка постите пуних 12 сати. Првих 6-8 сати након вечере ваше је тијело фокусирано на пробављање хране, а задњих 4 сата посвећује се чишћењу организма те је управо то вријеме најефективније за сагоријевање масноћа. 

Спавајте у потпуној тами

Велика већина нас није ни свјесна свих предивних бенефиција сна и нажалост не искориштавамо га довољно. Инвестирајте у тамне завјесе и зауставите јутарње свјетло које вас буди (укључујући и уличну расвјету, мобилни или ТВ). Предности сна су: регулисање хормона, сузбијање апетита, ублажавање нивоа стреса, снижавање степена депресије, подстицање креативности те побољшање памћења и свеукупног позитивног погледа на живот.

Пробајте сухо четкање коже

 Само одвојите неколико минута како бисте очеткали кожу или ујутро или увече (најбоље би било прије туширања) те ријешили кожу мртвих ћелија и дозволили јој да слободно дише. Такође, на овакав начин стимулишете проток крви у тијелу те појачавате лимфну дренажу која потенцијално може редуковати целулит. 

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 45m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 47m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 40m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 45m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 48m
    1