Николај Велимировић - интелектуалац и светац

04.01.2021. 10:52
0
ИЗВОР: СРНА

Српски православни теолог и бесједник Николај Велимировић /1881-1956/, епископ жички и охридски од 1919. до 1944. године, канонизован као Свети Николај Охридски и Жички, рођен је 4. јануара 1881. године.

По завршетку теолошких студија у Швајцарској, докторирао је теологију на Универзитету у Берну, а потом је дипломирао филозофију на Универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију, постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. године се замонашио, а потом завршио Духовну академију у Петрограду /Санкт Петербург/.

Између два свјетска рата, владика Николај основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци владици Николају нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941. године, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, а потом и у манастир Војловица.

С патријархом Гаврилом Дожићем, владика Николај Велимировић затворен је 1944. године у логор Дахау. Владика Николај умро је у емиграцији у руском Манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред Манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија његова дјела су: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије" и "Србија у светлости и мраку".

Много година послије смрти, мошти владике Николаја пренесене су из Либертвила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. године владика Николај уврштен је у ред светитеља.

Свечана канонизација обављена је у београдском Храму Светог Саве на Врачару 24. маја 2003.

Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају Охридском и Жичком.

Коментари 0
Повезане вијести
Момо Капор: После љубави Момо Капор: После љубави
Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље
Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 3m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 3m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 37m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 32m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 50m
    0