Николај Велимировић - интелектуалац и светац

04.01.2021. 10:52
0
ИЗВОР: СРНА

Српски православни теолог и бесједник Николај Велимировић /1881-1956/, епископ жички и охридски од 1919. до 1944. године, канонизован као Свети Николај Охридски и Жички, рођен је 4. јануара 1881. године.

По завршетку теолошких студија у Швајцарској, докторирао је теологију на Универзитету у Берну, а потом је дипломирао филозофију на Универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију, постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. године се замонашио, а потом завршио Духовну академију у Петрограду /Санкт Петербург/.

Између два свјетска рата, владика Николај основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци владици Николају нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941. године, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, а потом и у манастир Војловица.

С патријархом Гаврилом Дожићем, владика Николај Велимировић затворен је 1944. године у логор Дахау. Владика Николај умро је у емиграцији у руском Манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред Манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија његова дјела су: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије" и "Србија у светлости и мраку".

Много година послије смрти, мошти владике Николаја пренесене су из Либертвила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. године владика Николај уврштен је у ред светитеља.

Свечана канонизација обављена је у београдском Храму Светог Саве на Врачару 24. маја 2003.

Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају Охридском и Жичком.

Коментари 0
Повезане вијести
Михаилo Маџаревић - Ратник којем су се дивили српски краљеви Михаилo Маџаревић - Ратник којем су се дивили српски краљеви
Животни пут војводе Радомира Путника Животни пут војводе Радомира Путника
"Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу." "Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу."
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  9h 46m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  19h 15m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  9h 27m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  17h 39m
  0
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  8h 24m
  0