Пољуљано повјерење у правосудни систем БиХ

25.08.2021. 21:14
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, поручио је ових дана да се неће одазвати позиву Тужилаштва на саслушање поводом пријаве да је прекршио „Инцков закон“, чиме је по ко зна који пут правосуђе у овој земљи понижено и деградирано.

Када први човјек једне државе, или у овом случају један од тројице чланова Предсједништва БиХ, јавно каже да нема намјеру да се одазове на позив правосуђа и да оно за њега не постоји, поставља се логично питање која је онда уопште сврха тог истог правосуђа и чему оно уопште служи.

Да не буде забуне, није ово први случај да високи функционери у БиХ јавно омаловажавају, деградирају и пљују у лице правосуђа.

Оно што забрињава, више од бахатих потеза функционера, јесте чињеница да правосуђе ни у једном случају није устало и покушало да сачува свој дигнитет.

У спрези с властима

Јавност се стога с правом пита која је уопште сврха правосуђа ако високи функционери скоро свакодневно изјављују како не признају судове или тужилаштва из овог или оног разлога, док истовремено то исто правосуђе многе афере гура под тепих, а политичаре и јавне функционере штите као бијеле медвједе.

Ко је крив за пораз правосуђа у БиХ – политичари или носиоци правосудних функција?

Извршна директорка Транспаренси интернешенела, Ивана Корајлић, сматра да су носиоци правосудних функција ти који су деградирали правосуђе, јер су у директној спрези с политичарима на власти.

– Управо због тога имамо ситуацију да правосуђе више нема никакав ауторитет и нико од функционера више не стрепи од тога да би могао одговарати за криминал. Политика директно контролише рад правосуђа и одлучује о томе ко ће бити именован на кључне позиције у правосуђу, који ће се предмети процесуирати, а који не, који ће се људи процесуирати, а који неће – каже Корајлићева.

Високе плате

Додаје да истраге које тренутно проводи Тужилаштво БиХ представљају само фарсу и представу за јавност, како би се приказало да се као поступа по некаквим пријавама, да се „формирају предмети“ и слично.

У суштини, како истиче Корајлићева, грађани су свјесни да нико од функционера на власти никада неће бити процесуиран и да ће кривичне пријаве, као и све до сада, завршити у ладицама тужилаца и судија.

Упркос чињеници да су носиоци правосудних функција добили огромне плате, управо да би се избјегла корупција, то није уродило плодом, па се поставља питање има ли уопште наде за правни систем у БиХ.

Корајлићева сматра да лијека има али да је за то потребна нова реформа, која ће бити свеобухватна.

– Потребно је прочишћавање и система и правосудних институција – упозорава Корајлићева.

Обесмишљен рад

Сматра да плате судија и тужиоца требају бити високе с обзиром на одговорност коју имају, али прије плата треба ријешити да позиције тих људи у правосуђу не зависе од политике.

– Због контроле политике над правосуђем свједоци смо да се правосудне институције користе за политичке обрачуне и као средство политике. Тиме је обесмишљен њихов рад и позиција. Имате кључне људе у правосуђу који су дио организоване криминалне мреже, повезане заједно с политиком. То није ствар плата, већ утицаја, очувања позиције и друге врсте користи – закључује Корајлићева.

Додаје да се мора потпуно из коријена измјенити начин именовања кључних позиција носилаца правосудних функција, увођење система дубинских провјере, не само при уласку у правосуђе и именовању, него и током обављања функције, како би се отклонио утицај организованог криминала и политике на рад правосуђа.

Муселимовић: Разбојничка пећина

Адвокат из Мостара, Јосип Муселимовић, истиче да је правосуђе у БиХ ко зна колико пута до сада понижено те да, ако само не устане и не одбрани свој дигнитет могу да ставе кључ у браву и прогласе безвлашће.

– У својој дугогодишњој адвокатској пракси никада нисам чуо да је осумњичена особа јавно рекла да се неће одазвати на позив суда или тужилаштва. То је нешто што је незабиљежено у историји правосуђа и представља шамар правосудном систему. Ако правосуђе буде жмирило на оваква јавна понижења, онда питам чему оно уопште служи – истиче Муселимовић.

Каже да је очито да правосуђе има политичко залеђе, јер да га нема, не би допуштало да га политичари у БиХ јавно понижавају.

– Политика се не смије мијешати у законодавну власт, јер када се од државе одмакну закони и правда, онда је то обична разбојничка пећина. Правосудни систем мора сам себе заштити. У противном, његова дерогација ће бити још снажнија у наредном временском периоду – упозорава Муселимовић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је вријеме за радикалну реформу правосуђа БиХ? Да ли је вријеме за радикалну реформу правосуђа БиХ?
Нада у правду живи још двије године Нада у правду живи још двије године
Рајилић: Правосуђе БиХ не занимају српске жртве Рајилић: Правосуђе БиХ не занимају српске жртве
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    3h 10m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    13h 28m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    13h 34m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    13h 32m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    12h 23m
    0