Представљен роман Жељка Пржуља „Владика, слава му и милост“

16.10.2019. 11:12
0
ИЗВОР: Srna

У Горњем манастиру Острог представљена је књига српског писца, пјесника и новинара Жељка Пржуља "Владика, слава му и милост" која говори о Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Пржуљ је рекао да је по завршетку књиге одлучио да благослов за њено штампање затражи од Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Он каже да је о Светом Василију знао, када је почео да пише књигу, онолико колико зна и 99 одсто Срба - да је родом из Херцеговине, да има манастир код Никшића гдје долазе људи у разним невољама и да је икона Светог Василија Острошког поред његове славске иконе Светог Јована.

-Роман сам писао четири мјесеца, а митрополитов благослов сам чекао шест мјесеци. И да нисам добио благослов, роман никад не би био објављен. Он је ту пред вама и надам се да ће онај проценат од један одсто Срба који знају више о Светом Василију, повећати барем на два одсто. Ако то буде, то је мој успјех и ја сам захвалан-, истакао је Пржуљ.

О књизи су говорили протојереј Радмило Чизмовић и јеремонах Владимир Палибрк.

Свештеник Чизмовић је рекао да се Пржуљ у књизи "Владика, слава му и милост" умотао у вријеме Светога Василија, 17. вијек, што није било нимало једноставно.

-То је вријеме турске окупације, вријеме када су латини около роварили и подметнули Светом Василију, слава му и милост, два писма као да је хтио да се припоји Римокатоличкој унији-, рекао је отац Радмило, истичући да је Пржуљ у роману лијепо укомпоновао одређене ствари и ситуације.

Говорећи о књизи, јеромонах Владимир Палибрк је истакао да није лако говорити о Светом Василију, наводи се на сајту Митрополије црногорско-приморске.

-Треба бити у љубави са њим јер се жива личност Бога и његових светитеља открива у љубави и дају нам спознају себе. Несумњиво да је и наш аутор Жељко имао љубав према Светом Василију и приступио је таквом дивном дјелу да напише и остави иза себе писано свједочанство о дивном светитељу Острошком-, рекоа је отац Палибрк.

Роман је представљен на "Духовним вечерима суботом" у Горњем манастиру Острог на Михољдан, у суботу, 12. октобра.

Жељко Пржуљ рођен је 1964. године у Сарајеву. Овај српски писац, пјесник и новинар у својим романима, збиркама прича и пјесама бави се историјским и савременим животним темама.

У новинарској каријери Пржуљ се кроз репортаже, фељтоне и колумне појављивао у већем броју дневних листова и магазина.

У одбрамбено-отаџбинском рату био је борац и командир у Војсци Републике Српске, те ратни дописник многих листова у Србији и Републици Српској.

До сада је објавио дјела: "Браћа по улици", "Из Српског Сарајева", "Дјеца са границе", "Дабогда црк'о рокенрол", "Наличје", "Откуд ти овде", "Посљедњи племићи", "Незаштићени свједок", "Између два потопа", "Горштак у тенама", "За тебе" /збирка поезије за дјецу/, "ПТСП синдром", "Седми два" /роман за дјецу/, "Посљедни дани Гаврила Принципа" /радиодрама/, "Рука анђела".

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Саопштење за јавност управе острошке светиње поводом лажних објава на друштвеним мрежама Саопштење за јавност управе острошке светиње поводом лажних објава на друштвеним мрежама
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    19h 1m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 30m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 44m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 48m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 56m
    0