Predstavljen roman Željka Pržulja „Vladika, slava mu i milost“

16.10.2019. 11:12
0
IZVOR: Srna

U Gornjem manastiru Ostrog predstavljena je knjiga srpskog pisca, pjesnika i novinara Željka Pržulja "Vladika, slava mu i milost" koja govori o Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Pržulj je rekao da je po završetku knjige odlučio da blagoslov za njeno štampanje zatraži od Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On kaže da je o Svetom Vasiliju znao, kada je počeo da piše knjigu, onoliko koliko zna i 99 odsto Srba - da je rodom iz Hercegovine, da ima manastir kod Nikšića gdje dolaze ljudi u raznim nevoljama i da je ikona Svetog Vasilija Ostroškog pored njegove slavske ikone Svetog Jovana.

-Roman sam pisao četiri mjeseca, a mitropolitov blagoslov sam čekao šest mjeseci. I da nisam dobio blagoslov, roman nikad ne bi bio objavljen. On je tu pred vama i nadam se da će onaj procenat od jedan odsto Srba koji znaju više o Svetom Vasiliju, povećati barem na dva odsto. Ako to bude, to je moj uspjeh i ja sam zahvalan-, istakao je Pržulj.

O knjizi su govorili protojerej Radmilo Čizmović i jeremonah Vladimir Palibrk.

Sveštenik Čizmović je rekao da se Pržulj u knjizi "Vladika, slava mu i milost" umotao u vrijeme Svetoga Vasilija, 17. vijek, što nije bilo nimalo jednostavno.

-To je vrijeme turske okupacije, vrijeme kada su latini okolo rovarili i podmetnuli Svetom Vasiliju, slava mu i milost, dva pisma kao da je htio da se pripoji Rimokatoličkoj uniji-, rekao je otac Radmilo, ističući da je Pržulj u romanu lijepo ukomponovao određene stvari i situacije.

Govoreći o knjizi, jeromonah Vladimir Palibrk je istakao da nije lako govoriti o Svetom Vasiliju, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

-Treba biti u ljubavi sa njim jer se živa ličnost Boga i njegovih svetitelja otkriva u ljubavi i daju nam spoznaju sebe. Nesumnjivo da je i naš autor Željko imao ljubav prema Svetom Vasiliju i pristupio je takvom divnom djelu da napiše i ostavi iza sebe pisano svjedočanstvo o divnom svetitelju Ostroškom-, rekoa je otac Palibrk.

Roman je predstavljen na "Duhovnim večerima subotom" u Gornjem manastiru Ostrog na Miholjdan, u subotu, 12. oktobra.

Željko Pržulj rođen je 1964. godine u Sarajevu. Ovaj srpski pisac, pjesnik i novinar u svojim romanima, zbirkama priča i pjesama bavi se istorijskim i savremenim životnim temama.

U novinarskoj karijeri Pržulj se kroz reportaže, feljtone i kolumne pojavljivao u većem broju dnevnih listova i magazina.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu bio je borac i komandir u Vojsci Republike Srpske, te ratni dopisnik mnogih listova u Srbiji i Republici Srpskoj.

Do sada je objavio djela: "Braća po ulici", "Iz Srpskog Sarajeva", "Djeca sa granice", "Dabogda crk'o rokenrol", "Naličje", "Otkud ti ovde", "Posljednji plemići", "Nezaštićeni svjedok", "Između dva potopa", "Gorštak u tenama", "Za tebe" /zbirka poezije za djecu/, "PTSP sindrom", "Sedmi dva" /roman za djecu/, "Posljedni dani Gavrila Principa" /radiodrama/, "Ruka anđela".

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpčani Luga i Blagoje biciklima savladali 450 kilometara Srpčani Luga i Blagoje biciklima savladali 450 kilometara
U Ostrogu služen pomen za stradale u akciji "Oluja" U Ostrogu služen pomen za stradale u akciji "Oluja"
Državljanka BiH autom sletjela u provaliju kod Donjeg manastira Ostrog Državljanka BiH autom sletjela u provaliju kod Donjeg manastira Ostrog
Najčitanije
 • Preminuo Veselin Puketa
  4h 16m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  5h 20m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  20h 35m
  0
 • Recept za posnu sarmu
  7h 4m
  1
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  20h 54m
  1