Predstavljen roman Željka Pržulja „Vladika, slava mu i milost“

16.10.2019. 11:12
0
IZVOR: Srna

U Gornjem manastiru Ostrog predstavljena je knjiga srpskog pisca, pjesnika i novinara Željka Pržulja "Vladika, slava mu i milost" koja govori o Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Pržulj je rekao da je po završetku knjige odlučio da blagoslov za njeno štampanje zatraži od Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On kaže da je o Svetom Vasiliju znao, kada je počeo da piše knjigu, onoliko koliko zna i 99 odsto Srba - da je rodom iz Hercegovine, da ima manastir kod Nikšića gdje dolaze ljudi u raznim nevoljama i da je ikona Svetog Vasilija Ostroškog pored njegove slavske ikone Svetog Jovana.

-Roman sam pisao četiri mjeseca, a mitropolitov blagoslov sam čekao šest mjeseci. I da nisam dobio blagoslov, roman nikad ne bi bio objavljen. On je tu pred vama i nadam se da će onaj procenat od jedan odsto Srba koji znaju više o Svetom Vasiliju, povećati barem na dva odsto. Ako to bude, to je moj uspjeh i ja sam zahvalan-, istakao je Pržulj.

O knjizi su govorili protojerej Radmilo Čizmović i jeremonah Vladimir Palibrk.

Sveštenik Čizmović je rekao da se Pržulj u knjizi "Vladika, slava mu i milost" umotao u vrijeme Svetoga Vasilija, 17. vijek, što nije bilo nimalo jednostavno.

-To je vrijeme turske okupacije, vrijeme kada su latini okolo rovarili i podmetnuli Svetom Vasiliju, slava mu i milost, dva pisma kao da je htio da se pripoji Rimokatoličkoj uniji-, rekao je otac Radmilo, ističući da je Pržulj u romanu lijepo ukomponovao određene stvari i situacije.

Govoreći o knjizi, jeromonah Vladimir Palibrk je istakao da nije lako govoriti o Svetom Vasiliju, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

-Treba biti u ljubavi sa njim jer se živa ličnost Boga i njegovih svetitelja otkriva u ljubavi i daju nam spoznaju sebe. Nesumnjivo da je i naš autor Željko imao ljubav prema Svetom Vasiliju i pristupio je takvom divnom djelu da napiše i ostavi iza sebe pisano svjedočanstvo o divnom svetitelju Ostroškom-, rekoa je otac Palibrk.

Roman je predstavljen na "Duhovnim večerima subotom" u Gornjem manastiru Ostrog na Miholjdan, u subotu, 12. oktobra.

Željko Pržulj rođen je 1964. godine u Sarajevu. Ovaj srpski pisac, pjesnik i novinar u svojim romanima, zbirkama priča i pjesama bavi se istorijskim i savremenim životnim temama.

U novinarskoj karijeri Pržulj se kroz reportaže, feljtone i kolumne pojavljivao u većem broju dnevnih listova i magazina.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu bio je borac i komandir u Vojsci Republike Srpske, te ratni dopisnik mnogih listova u Srbiji i Republici Srpskoj.

Do sada je objavio djela: "Braća po ulici", "Iz Srpskog Sarajeva", "Djeca sa granice", "Dabogda crk'o rokenrol", "Naličje", "Otkud ti ovde", "Posljednji plemići", "Nezaštićeni svjedok", "Između dva potopa", "Gorštak u tenama", "Za tebe" /zbirka poezije za djecu/, "PTSP sindrom", "Sedmi dva" /roman za djecu/, "Posljedni dani Gavrila Principa" /radiodrama/, "Ruka anđela".

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Put spasenja je uski put Mitropolit Joanikije: Put spasenja je uski put
Saopštenje za javnost uprave ostroške svetinje povodom lažnih objava na društvenim mrežama Saopštenje za javnost uprave ostroške svetinje povodom lažnih objava na društvenim mrežama
Bezgranično. Besmrtno. Bezgranično. Besmrtno.
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    9h 6m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    4h 32m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    4h 42m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    4h 47m
    0
  • Saslušana majka osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
    11h 26m
    0