Прослављена ктиторска слава Манастира Сасе (ФОТО)

15.12.2023. 19:07
0
ИЗВОР: katera.news

Служењем Свете литургије данас је средњовјековни Манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице прославио ктиторску славу овог храма - Светог цара Уроша.

Литургији су, уз велики број вјерника, присуствовали и ходочасници који су јутрос кренули пјешице из Сребренице и Братунца до овог 15 километара удаљеног манастира саграђеног 1242. године.

Слика

Фото: Бојан Вегара, Павле Милосављевић

Као и претходних година и јутрос су двије групе, већином младих, са по неколико десетина ходочасника из Сребренице и Братунца кренуле на крсни ход или традиционално поклоничко пјешачење на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама.

Организатори поклоничког пјешачења до манастира у Сасама су Српска православна општина Сребреница и Светосавска омладинска заједница Братунац.

Манастир Сасе саграђен је 23 након добијања аутокефалности Српске православне цркве 1219.године и десет година након успостављања Митрополије у Сребреници 1232.године, а задужбина је краља Уроша Првог Немањића, посљедњег светитеља из династије Немањића, чије су мошти и крст дуго времена чувани у овом храму.

Као и највећи број српских манастира, и он је кроз историју више пута скрнављен, пустошен и обнављан. Тако је било и у посљедњем рату.

Слика

Фото: Бојан Вегара, Павле Милосављевић

Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох /имање/ манастира Хиландар и увијек је био духовно средиште српског народа овог краја, па чак и у оном периоду када је био порушен, што се дешавало више пута у бројним бунама и ратовима на овим просторима.

Током 1989. године обновљена је манастирска црква, која је задржала аутентични изглед и манастир у Сасама прославио је јединствен јубилеј- 750 година постојања. Након посљедњег рата поново је обновљен.

Уређен је простор око храма и уз благослов тадашњег епископа зворничко-тузланског Василија изграђени су манастирски конаци.

Манастир представља импозантан комплекс у јединственом природном амбијенту, гдје радо долазе вјерници из разних крајева Српске, Србије и иностранства, а посебно из православних земаља. Освештан је 18. септембра 2010. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Потврђено присуство вируса афричке куге свиња Потврђено присуство вируса афричке куге свиња
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    7h 17m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    6h 12m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 34m
    33
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 34m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 35m
    1