Прослављена ктиторска слава Манастира Сасе (ФОТО)

15.12.2023. 19:07
0
ИЗВОР: katera.news

Служењем Свете литургије данас је средњовјековни Манастир Свете Тројице у Сасама код Сребренице прославио ктиторску славу овог храма - Светог цара Уроша.

Литургији су, уз велики број вјерника, присуствовали и ходочасници који су јутрос кренули пјешице из Сребренице и Братунца до овог 15 километара удаљеног манастира саграђеног 1242. године.

Слика

Фото: Бојан Вегара, Павле Милосављевић

Као и претходних година и јутрос су двије групе, већином младих, са по неколико десетина ходочасника из Сребренице и Братунца кренуле на крсни ход или традиционално поклоничко пјешачење на ктиторску славу манастира Свете Тројице у Сасама.

Организатори поклоничког пјешачења до манастира у Сасама су Српска православна општина Сребреница и Светосавска омладинска заједница Братунац.

Манастир Сасе саграђен је 23 након добијања аутокефалности Српске православне цркве 1219.године и десет година након успостављања Митрополије у Сребреници 1232.године, а задужбина је краља Уроша Првог Немањића, посљедњег светитеља из династије Немањића, чије су мошти и крст дуго времена чувани у овом храму.

Као и највећи број српских манастира, и он је кроз историју више пута скрнављен, пустошен и обнављан. Тако је било и у посљедњем рату.

Слика

Фото: Бојан Вегара, Павле Милосављевић

Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох /имање/ манастира Хиландар и увијек је био духовно средиште српског народа овог краја, па чак и у оном периоду када је био порушен, што се дешавало више пута у бројним бунама и ратовима на овим просторима.

Током 1989. године обновљена је манастирска црква, која је задржала аутентични изглед и манастир у Сасама прославио је јединствен јубилеј- 750 година постојања. Након посљедњег рата поново је обновљен.

Уређен је простор око храма и уз благослов тадашњег епископа зворничко-тузланског Василија изграђени су манастирски конаци.

Манастир представља импозантан комплекс у јединственом природном амбијенту, гдје радо долазе вјерници из разних крајева Српске, Србије и иностранства, а посебно из православних земаља. Освештан је 18. септембра 2010. године.

Коментари 0
Повезане вијести
На Нишићима обиљежено 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла (ФОТО) На Нишићима обиљежено 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла (ФОТО)
Град величине јајета причинио штету на воћњацима, усјевима и објектима Град величине јајета причинио штету на воћњацима, усјевима и објектима
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
 • Слана бајадера
  16h 44m
  0
 • Злочин у Варварину
  16h 19m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  9h 21m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  8h 14m
  6
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  9h 35m
  0