Сан јача имунитет нарочито зими

09.12.2021. 09:20
0
ИЗВОР: Srpska.info

Постоји биолошки разлог зашто нам се поподне приспава. Наиме, наше тијело тако функционише да му је потребан дугачак сан и одмор током ноћи и један кратак одмор средином дана.

Најбоље вријеме за поподневну дремку је између 13 и 15h, када температура тијела пада а ниво мелатонина, “хормона сна”, расте. То су потпуно исти биолошки сигнали попут оних које нам тијело шаље увече, кад је вријеме за кревет.

Не само да нам спавање послије ручка помаже да побиједимо умор који нас стигне кад ручамо, већ доводи наш циркадијалниритам у ред. Он је од врхунске важности за све неоурохуморалне процесе у организму а посебно за регенерацију ћелија. Истраживања иначе показују да имуни систем најбоље реагује током ноћи, баш захваљујући сну, јер тада организам није превише “заузет” другим метаболичким процесима, пише портал Лепа и Срећна.

Да би вас поподневни сан у потпуности окрепио, веома је важно да искључите телефон и утишате све звуке око себе. Повољно је чак и да мало расхладите просторију али да се покријете. Можете да спавате десет, петнаест или двадесет минута и послије тог времена бићете много одморнији.

Чак и пола сата је повољан период за поподневну дремку, али све дуже од тога вас води у опасност од “инерције сна”. У најтежу инерцију сна тијело упадне кад спавамо дуже од једног сата, јер тада долазимо у гроги стање, кад дословно “не знамо гдје се налазимо”. Такав сан ремети циркадијални ритам а може нам бити и веома тешко да те вечери нормално заспимо.

Временом, можете увјежбати кратку дремку, организам ће се навићи и биће вам захвалан. Наравно, ово није лако за оне који раде али рад од куће олакшава да уведете овакву навику. И у многим компанијама могуће је повући се у неку мирнију просторију на двадесетак минута, а послодавци и шефови све више увиђају да су им одморни радници далеко продуктивнији од оних којима глава “пада” пред рачунаром. Љекари кажу да је добро да одремате чак и само пет минута у столици на послу или у аутомобилу, пише Блиц.

Коментари 0
Повезане вијести
Несвакидашњи призор: Поларна свјетлост изнад БиХ Несвакидашњи призор: Поларна свјетлост изнад БиХ
Навике које вам угрожавају квалитет сна Навике које вам угрожавају квалитет сна
Како да се брзо прилагодите помјерању сата Како да се брзо прилагодите помјерању сата
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 34m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 48m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 40m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 5m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    5h 29m
    0