Служен парастос погинулим војницима и цивилима у Зворнику

08.06.2022. 17:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на споменик у селу Малешић код Зворника данас је обиљежено 30 година од страдања 15 припадника Војске Републике Српске и 18 цивила из Малешића, Андровића, Брђана и Оџачине, које су убили муслимани из околних мјеста.

Члан Предсједништва градске Борачке организације Зворник Милорад Шакотић рекао је новинарима да је у нападима муслиманских снага из сусједних села општине Сапна - Витинице, Годуша, Снијежнице, као и села Јусићи код Зворника, током 1992. године, у неколико напада на Малешиће погинуло 15 бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 18 цивила, од којих су седам биле жене.

- Муслимани нису поштедјели никога, убијали су мјештане Малешића на кућном прагу, између осталих, Смиљу Танацковић, која је, након што су је ранили молила за живот, али су је убили - рекао је Шакотић, који је и предсједник Мјесног одбора Борачке организације Малешић.

Истичући да је и Крсто Николић убијен на кућном прагу, а његов син рањен, Шакотић је рекао да су муслимани 26. маја 1992. године попалили српско село Брђане, а 8. јуна исте године дио Малешића.

- Због свих ових злочина који су почињени над српским народом у овим селима, нисмо задовољни радом Тужилаштва БиХ, јер нема подизања оптужница против оних муслимана који су вршили злочине над српским народом, иако се зна све ко је, када је и како чинио звјерства над недужним женама и цивилима Малешића и околних села - рекао је Шакотић.

Свештеник Илија Пантић рекао је да се, стојећи испред крста и споменика, молимо за душе погинулих бораца и цивила да им одамо почаст, признање и поштовање, које им свакако припада.

- Ово што ми чинимо сада њима није ни близу онога што су они чинили у оном моменту за нас, нити је што ми њима пружамо у овом моменту ни близу онога што су они у моменту страдања дали нама, стварајући државу Републику Српску у којој живимо слободно и на своме - рекао је свештеник Пантић.

Вијенце на споменик су положиле породице погинулих војника и цивила и представници Мјесног одбора Борачке организације Малешић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици
У паклу Скендерије У паклу Скендерије
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 13m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 9m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 53m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 38m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 59m
    0