Služen parastos poginulim vojnicima i civilima u Zvorniku

08.06.2022. 17:40
0
IZVOR: srna.rs

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik u selu Malešić kod Zvornika danas je obilježeno 30 godina od stradanja 15 pripadnika Vojske Republike Srpske i 18 civila iz Malešića, Androvića, Brđana i Odžačine, koje su ubili muslimani iz okolnih mjesta.

Član Predsjedništva gradske Boračke organizacije Zvornik Milorad Šakotić rekao je novinarima da je u napadima muslimanskih snaga iz susjednih sela opštine Sapna - Vitinice, Goduša, Sniježnice, kao i sela Jusići kod Zvornika, tokom 1992. godine, u nekoliko napada na Malešiće poginulo 15 boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i 18 civila, od kojih su sedam bile žene.

- Muslimani nisu poštedjeli nikoga, ubijali su mještane Malešića na kućnom pragu, između ostalih, Smilju Tanacković, koja je, nakon što su je ranili molila za život, ali su je ubili - rekao je Šakotić, koji je i predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Malešić.

Ističući da je i Krsto Nikolić ubijen na kućnom pragu, a njegov sin ranjen, Šakotić je rekao da su muslimani 26. maja 1992. godine popalili srpsko selo Brđane, a 8. juna iste godine dio Malešića.

- Zbog svih ovih zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom u ovim selima, nismo zadovoljni radom Tužilaštva BiH, jer nema podizanja optužnica protiv onih muslimana koji su vršili zločine nad srpskim narodom, iako se zna sve ko je, kada je i kako činio zvjerstva nad nedužnim ženama i civilima Malešića i okolnih sela - rekao je Šakotić.

Sveštenik Ilija Pantić rekao je da se, stojeći ispred krsta i spomenika, molimo za duše poginulih boraca i civila da im odamo počast, priznanje i poštovanje, koje im svakako pripada.

- Ovo što mi činimo sada njima nije ni blizu onoga što su oni činili u onom momentu za nas, niti je što mi njima pružamo u ovom momentu ni blizu onoga što su oni u momentu stradanja dali nama, stvarajući državu Republiku Srpsku u kojoj živimo slobodno i na svome - rekao je sveštenik Pantić.

Vijence na spomenik su položile porodice poginulih vojnika i civila i predstavnici Mjesnog odbora Boračke organizacije Malešić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
Godišnjica herojske pogibije majora Milana Tepića Godišnjica herojske pogibije majora Milana Tepića
Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    18h 12m
    18
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    7h 3m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    12h 41m
    0
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    16h 26m
    0
  • Vanilice sa orasima
    13h 30m
    0