Желите да смршате - не избацујте грицкалице

25.02.2020. 21:34
0
ИЗВОР: Ljepota&Zdravlje

Скидање килограма је чест проблем модерних жена и због тога смо често склони смањивању броја калорија које уносимо на дневном нивоу, па избјегавамо оно што највише волимо. Али, то је погрешно, тврди нутрициониста Мишел Адамс Арент која објашњава да мање хране нипошто не значи и мршање.

Скидање килограма иде теже када успорите метаболизам

Када смањите унос калорија успоравате и метаболизам јер се у тијелу активира механизам преживљавања, а самим тим трошите и мање калорија. Наше тијело не зна да желимо да смршамо, оно еволуцијски мисли да је недовољно нахрањено и да мора да штеди сваки килограм – односно енергетску резерву.

Скидање килограма уз неколико промијењених навика

Студије су показале да је најбоље промијенити неколико навика или намирница које користимо у посљедњим оброцима у току дана. – Због тога је најбољи начин отапања масноћа и губитка килограма смањење количине хране или нпр. промјена оног што једемо за вечеру – каже Арент, а преноси Стил/24сата.хр.

Важна је изградња мишића

Тијело константно троши калорије како би радило, а метаболизам у стању мировања бржи је код људи с већим удјелом мишића. Тако су и њихове калоријске потребе веће, па могу и више да једу, а и даље ће бити витки. Пола килограма мишића у стању мировања троши око шест калорија за самоодржавање на дан, док пола килограма масноће троши тек двије.

Скидање килограма је теже уколико не пијете довољно течности

Да би сагорјело калорије, тијелу је потребна вода, а чак и у стању благог недостатка воде метаболизам се успорава. Одрасли који пију више од осам чаша воде на дан троше и до 20 посто више калорија него они који попију осам децилитара воде на дан. Како бисмо били оптимално хидрирани, потребно је да попијемо чашу воде прије сваког оброка, а као додатак добро је да се исхрана допуни воћем и поврћем који садрже велики удио воде.

Идеалне грицкалице за скидање килограма  - свјеже воће и житарице

Чести оброци у току дана су одличан начин да се убрза метаболизам, па је зато могуће да људи који стално нешто једу буду мршавији. Битно је да се изаберу праве намирнице. Идеалне грицкалице би биле свјеже воће, салате, житарице и протеини са што мањим удјелом шећера и масноћа. Најбоље је да једете на свака три до четири сата у мањим количинама, како бисте потрошили више калорија током дана. Такође, људи који чешће грицкају, за главни оброк унесу мање количине хране, показале су студије.

Кафа је одлична за скидање килограма јер “буди” метаболизам

Кафа на тијело дјелује као стимуланс, повећава концентрацију и даје потребну енергију. Пијте је умјерено, од двије до три шољице на дан. Кафа је идеалан додатак дијети јер убрзава потрошњу калорија. За боље резултате попијте кафу и прије тренинга.

Зачините храну да лакше скинете килограме

Љута храна и зачини садрже састојке који могу “погурати” метаболизам у вишу брзину. Једна кашичица мљевене чили папричице убрзава пробаву и бржу потрошњу калорија из јела.

Протеини за више енергије

Само тијело троши више калорија на пробаву протеина него масноће или угљикохидрата. Иако је важно да имамо разноврсну исхрану, код посебних режима мршања добро је да се замијене угљени хидрати као што су тјестенине или рижа са протеинима из рибе, меса и јаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Наука и мршављење - Здравље је приоритет Наука и мршављење - Здравље је приоритет
Да ли воће заиста утиче на мршављење Да ли воће заиста утиче на мршављење
Колико висина може да утиче на губитак килограма? Колико висина може да утиче на губитак килограма?
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 30m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 53m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 26m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 23m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 14m
    0