Золак: Чистоћа кисеоника не значи да је он медицински

30.09.2021. 14:37
0
ИЗВОР: Direkt

Резултати анализе кисика који су узети за анализу из Универзитетско клиничког центра Републике Српске и Болнице "Младен Стојновић" у Приједору су потпуно уредни – на УКЦ РС чистоћа 99,93, а у Приједору 99,96 посто, рекао је ово на конференцији за новинаре предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Међутим, ово не значи да се ради о медицинском кисеонику, што је за "Директ" потврдио и Александар Золак, директор Агенције за лијекове БиХ.

- Референтна установа је извршила анализу кисеоника. Узорак који је узет у УКЦ Републике Српске је показао да је чистоћа кисеоника 99,80. Ово у преводу значи да је пуно боље него што је Законом прописано - истакао је Вишковић.

Но, Влада Републике Српске ниједном у јавности није споменула о којој се то "референтној лабораторији" ради. "Директ" је јуче Влади Републике Српске послао упит у вези са лабораторијом, али одговори још нису стигли на њихову адресу.

-Одговорно тврдим као предсједник Владе да све што је спиновано, сада пада у воду. Очекивали сте да Република Српска остане без кисика и тако угрози животе пацијената, али то нећете добити и нећемо вам то омогучити - додао је Вишковић.

Он је најавио кривичне пријаве против свих који су проузроковали штете здравственом сектору Републике Српске и пацијентима који су користили кисик у моменту афере и који су имали одређене проблеме због приче у јавности. Навео је и да одговорност за “хаос” има Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ.

Занимљиво је и то што је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на конференцији за медије казао да се у свим болницама користи исправан кисеоник, а не медицински.

- Све оно што се причало посљедњих дана, данас се потврдило. Оно што сам говорио јавно и отворено да је кисеоник који се користи у болницама апсолутно исправан и да се може користити у медицинске сврхе - рекао је Шеранић и додао да је срамотно што се грађани доводе у заблуду због ових ствари.

Дакле, Шеранић је навео да се овај кисеоник може користити "и у медицинске сврхе".

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак за "Директ" каже да чистоћа кисеоника не значи ништа, јер су ту бројна друга питања.

- Проблем може бити и тај 0,01 посто чистоће. Онда, питање је у каквим боцама се складишти, да ли се допрема из контејнера који нису у складу са прописима које захтјева један лијек и слично - каже Золак.

Он је казао да ће Влада Републике Српске због одлуке да сама упути на анализу кисеоник из УКЦ-а морати кривично да одговара, јер није имала право да то ради мимо Агенције за лијекове БиХ која је законски једина надлежна у овом случају.

Коментари 0
Повезане вијести
Золак разријешен дужности, Наташа Грубиша в.д. директор Агенције за лијекове Золак разријешен дужности, Наташа Грубиша в.д. директор Агенције за лијекове
Ђајић: Не можемо законски да набавимо кисеоник Ђајић: Не можемо законски да набавимо кисеоник
Агенција за лијекове БиХ: Налаз квалитета кисеоника са УКЦ Српске није валидан Агенција за лијекове БиХ: Налаз квалитета кисеоника са УКЦ Српске није валидан
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 48m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 55m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 37m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 15m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 47m
    0