Najbolji recept za kiselu cveklu

17.09.2020. 11:23
0
IZVOR: Nezavisne

Cvekla je veoma zdravo povrće koje se koristi u kulinarstvu i medicini. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina (B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum kao i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, stvaranje antitijela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje tiroidne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.

Cvekla, cikla ili crvena repa najsvježija je sa lišćem koje podsjeća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do dvije do tri sedmice, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje. 

Recept

Sastojci:

5 kg cvekle

500 ml sirćeta

2 l vode

60 g soli

80 g šećera

1 kesica konzervansa

Priprema:

Cveklu operite, pa odstranite vrhove sa obje strane. Poslažite povrće u veći i dublji lonac i nalijte vodu u nivou cvekle, te stavite da se kuva. Nakon sat i po kuvanja viljuškom izbockajte cveklu i provjerite koliko je kuvana. Ako je u sredini još tvrda, dokuvajte je još pola sata. Potom procijedite i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipajte sirće, vodu, so i šećer i sačekajte da prokuva. Kada provri, sklonite sa vatre i poklopite. Nakon 10 minuta dodajte konzervans i promiješajte, brzo će se otopiti. Ohlađenu cveklu ogulite i izrežite. Punite teglu tako što ćete je položiti na dlan i vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenite teglu vertikalno i završiti slaganje. Svaku teglu zalijte ohlađenim prelivom, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavite poklopce na tegle i odložite ih na suvo i tamno mjesto do služenja.

Zdravstveni benefiti cvekle

Poboljšava funkciju jetre

Povećava nivo hemoglobina

Smanjuje upale

Pomaže kod prevencije kancera

Detoksikuje organizam

Sprečava demenciju

Smanjuje krvni pritisak

Liječi artritis

Štiti organizam od slobodnih radikala

Jača imuni sistem

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjemenke bundeve su pravi izvor zdravlja Sjemenke bundeve su pravi izvor zdravlja
Pileći paprikaš Pileći paprikaš
Recept za slane štapiće Recept za slane štapiće
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 21m
    0
  • Slani mafini
    13h 42m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 37m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 31m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 0m
    3