Pisanje kao lijek i terapija

13.12.2023. 09:56
0
IZVOR: srna.rs

Dejan Kolović iz Srebrenice dobitnik je prve nagrade za svoju prvu knjigu na konkursu "Drinski književni susreti", u organizaciji izdavačke kuće "As oglas" iz Zvornika.

Organizator ovog konkursa će, kao nagradu, snositi troškove štampanja i objavljivanja Kolovićeve prve knjige priča "Kukavica i razbudilničke priče".

Autor izražava zadovoljstvo što će njegova prva knjiga uskoro izaći iz štampe i što će, napokon, postati pisac sa objavljenom prvom i nagrađenom knjigom.

Kolović navodi za Srnu da je radni naslov knjige bio "Budan u snovima, sanjar na javi", koji je dao po nazivu svog bloga na internetu, na kojem piše već 15 godina, objavivši oko 400 tekstova o različitim temama.

Bio je to jedan od najposjećenijih blogova u BiH.

Tu je Dejan objavio prve priče, čiji se broj kasnije povećavao i neke od njih su među 31 pričom u Kolovićevoj nagrađenoj knjizi, koja treba da izađe iz štampe.

- U prvoj knjizi neće biti sve priče koje sam napisao. Odabrao sam i biće objavljene priče koje sačinjavaju jednu tematski povezanu cjelinu, a radi se o pričama iz života i o životu - napominje Kolović.

U egzodus umjesto na fakultet

Dejan je rođen 1977. godine u Sarajevu i djetinjstvo je proveo u Ilijašu, gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje.

Kolović je tu završio gimnaziju u ratnim godinama, kada su granate zasipale ovu opštinu, koja je bila u sastavu Republike Srpske do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i egzodusa Srba iz Sarajeva, a koja je odoljela brojnim muslimanskim ofanzivama i stalnim napadima od aprila 1992. do početka dejtonskih pregovora u jesen 1995. godine.

Po završetku gimnazije, Dejan je upisao studij fizike u Beogradu, ali rat, materijalni uslovi i egzodus Srba iz Sarajeva, njegovu porodicu dovode u Srebrenicu.

Umjesto amfiteatra i predavanja na fakultetu u Beogradu, Kolović dolazi u izbjeglički smještaj u devastiranoj Srebrenici, koja u to vrijeme nije imala ni vodu, ni telefon, ni električnu energiju. Ipak, ubrzo počinje sa radom lokalna radio-stanica i on počinje da radi novinarske poslove.

Po prekidu rada Radio Srebrenice, Kolović je mijenjao zanimanja i radio različite poslove da bi se nakon nekoliko godina ponovo vratio novinarstvu.

Još u osnovnoj školi Dejan je zavolio književnost i imao želju da se bavi pisanim stvaralaštvom, ali se nije okušao u toj oblasti.

Bolest omogućila da se bavi onim što voli

Sticajem neželjenih okolnosti stvorili su se uslovi da se Koloviću ostvari ta želja.

To mu je "omogućila" pojava neizlječive bolesti multiple skleroze, koja mu je dijagnostikovana 2017. godine. U Kolovićevoj 40. godini, multipla skleroza mu je otežala i usporila kretanje, pa je nakon dvije godine penzionisan. Dejan od tada počinje da piše i tako ostvaruje dječiju želju.

On kaže da je prve priče napisao u bolničkoj sobi u trenucima razmišljanja kako dalje, kada je saznao da će ostatak života biti prinuđen da, umjesto radnog angažovanja, brine o zdravlju.

Koloviću je pisanje došlo kao lijek i terapija, rehabilitacija i smirenje.

Umjesto očajavanja, Dejan je svoju energiju, maštu, psihičku borbu i ideje usmjerio na stvaralaštvo i tako počeo da zapisuje razmišljanja o životu i doživljajima iz života, a od tih bilješki nastale su priče, jedinstvene po uslovima nastajanja i tematici, ali zanimljive i zavidne književne vrijednosti, što potvrđuje i prva nagrada na konkursu u Zvorniku.

On navodi da je nastalu situaciju, okolnosti i raspoloživo vrijeme u bolnici iskoristio za pisanje, čime je sebi olakšao psihičko stanje i izbjegao depresiju. Tako su počele nastajati priče iz bolničkog kreveta. Kolović je svaki boravak u bolnici pretvorio u priču.

- Pisanje mi je omogućilo da bolest prihvatim mirno i da to ne doživim kao katastrofu, nego kao izazov za novi početak, novu vrstu kreativnog rada i kao sastavni dio ostatka života - ukazuje Kolović.

Dejan piše i prozu i poeziju, kao i različite književne žanrove.

On ima pripremljenu zbirku pjesama koju planira da objavi iduće godine, a ima još i zavidan broj napisanih priča i pjesama.

Kolović je objavio i jednu radio-dramu "Život i gospođica Smrt" i ima namjeru da neke napisane tekstove adaptira u dramske.

On je radio-dramu, te više pjesama, priča i drugih priloga objavio u časopisu za književnost, kulturu i umjetnost "Srebrni vijenac", koji izdaje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice, čiji je sekretar i u čijem radu aktivno učestvuje.

Penzionerski dani potpuno ispunjeni

Kolović je aktivan u radu "Prosvjete" i redovno radi na pripremi i uređivanju "Srebrnog vijenca".

Dejan će uskoro završiti i pisanje satiričnog romana o čijem naslovu još razmišlja, a amaterski se bavi i slikarstvom.

On je uključen u rad Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač i sekretar je republičkog Saveza oboljelih od multiple skleroze.

Na kraju razgovora, Kolović kaže da je apsurdno, ali istinito, da mu je oboljenje dalo mogućnost da se bavi stvaralaštvom, odnosno onim zanimanjima koja su ga privlačila još od školskih dana, ali nije za njih imao vremena.

Odlaskom u penziju, on se riješio ranijih obaveza i posvetio stvaralaštvu, pisanju i slikanju, što veoma uspješno radi i u čemu uživa.

Dejanu prva nagrada u Zvorniku sigurno neće ostati jedina u oblasti književnosti.

Uključivanje u rad "Prosvjete" i Udruženje oboljelih od multiple skleroze, te čitanje, pisanje i slikanje u potpunosti ispunjavaju penzionerske dane Dejana Kolovića, koji ističe da uopšte nema slobodnog vremena iako je penzioner.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi
Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do posljednjeg trenutka Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do poslje...
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 3m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    12h 23m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    22h 47m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    1h 36m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    1h 30m
    0