Одгођено рочиште на суду за убиство Крунића и Павловића

18.10.2021. 14:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због вишемјесечног одгађања рочишта данас је у бањалучком Окружном суду изнова почело суђење оптуженима за убиство бизнисмена Славише Крунића и његовог тјелохранитеља Жарка Павловића.

Суђење је у више наврата одгађано због болести ранијег члана вијећа, па је због истека времена од 30 дана од посљедњег одржаног рочишта у складу са законом судски процес почео изнова.

Републички јавни тужилац Сњежана Петковић прочитала је оптужницу, а затим је услиједила расправа која је у коначници довела до одгађања рочишта.

Иначе, у сличним ситуацијама уобичајено је да странке у поступку, односно поступајући тужилац и адвокати одбране буду сагласни да се не изводе докази поново и саслушавају свједоци који су већ саслушани, већ да се само изврши читање изведених доказа.

Међутим, како је у поступку против оптужених за тешко убиство Крунића и Павловића дошло до промјене чак два од три члана судског вијећа која су почела суђење, одбрана је тражила да се нове судије изјасне да ли су у току са овим предметом, односно да ли су преслушали аудио снимке са суђења, јер видео записа и нема.

Судија и предсједник вијећа Бранимир Јукић затим је дао паузу од пет минута како би се консултовао са новим члановима судског вијећа, али је по повратку изјавио како није законска обавеза чланова вијећа да се изјашњавају о томе да ли су у току или не са предметом, па је уједно позвао адвокате оптужених да се изјасне да ли су сагласни са читањем изведених доказа.

Татјана Савић, адвокат првооптуженог Бенедија Ђукановића, истакла је како је у својој каријери имала сличних ситуација, те да се вијеће увијек изјашњавало.

Слика

Фото: Г.Шурлан/РАС Србија

Савићеву је уједно интересовало и када су уопште именовани нови чланови судскг вијећа, на шта је судија Јукић одговорио да су именовани у септембру ове године.

– Имамо два нова члана вијећа и сасвим је огично да се они упознају са предметом и није ми јасно зашто се не могу изјаснити о томе да ли су се упознали са овим предметом или не – изјавила је адвокат првооптуженог.

Судија Јукић: Ја не могу чланове вијећа натјерати да се изјасне, ако они то не желе.

Адвокат Савић: Онда предлажем да се ово рочиште одложи док се чланови вијећа не упознају са предметом.

Судија Јукић: Закон не познаје условну сагласност, тако да ће ово суђење почетки испочетка.

Након ове реченице судије Јукића у расправу се укључила републички јавни тужилац Сњежана Петковић које упозорила да су оптужени у притвору већ двије и по године, да притвор максимално може трајати четири године, те да уколико суђење заиста почне испочетка, постоји бојазан да ће оптужени изаћи из притвора.

Судија Јукић: Шта уколико ми одложимо суђење на мјесец дана, па онда чланови вијећа кажу да су се упознали са предметом, а уствари нису.

Адвокат Савић: Па ја вјерујем у оно што ће судије рећи. Тражим одгоду суђења, јер се ја не могу изјаснити у име адвоката Драгана Ступара који данас није присутан. Одбрана такође не жели да идемо у ново суђење, јер притвор оптуженима траје већ двије и по године.

Судија Јукић затим је одгодио суђење за 1. новембар.

Према оптужници Републичког јавног тужилаштва директни извршиоци тешког убиства Славише Крунића и Жарка Павловића били су Бенеди Ђукановић и Жељко Ковачевић који је убијен током мучког напада.

Саучесници у убиству били су Емилио Балдо и Родољуб Гајић, који су према оптужници, дојављивали информације о кретању Крунића и чланова његовог обезбјеђења.

Убиство Крунића и Павловића догодило се у вечерњим часовима 22. априла 2019. године у Гламочанима код Бањалуке.

На оптужници је и Родољуб Гајић, бивши радник “Сектор секјуритија” који се терети да је Ковачевићу одавао информације о кретању Крунића.

Коментари 0
Повезане вијести
Изречене пресуде за тешко убиство Славише Крунића и Жарка Павловића Изречене пресуде за тешко убиство Славише Крунића и Жарка Павловића
Пресуда у случају "Крунић" у петак Пресуда у случају "Крунић" у петак
Шокантна нова открића на суђењу убицама Крунића и Павловића Шокантна нова открића на суђењу убицама Крунића и Павловића
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    17h 21m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    7h 17m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    19h 8m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    14h 48m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    18h 8m
    0