Трикови уз које можете открити да ли је мед чист и природан

07.11.2023. 15:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Често смо у дилеми гдје купити мед и је ли онај који смо изабрали прави, чист и природан. Због тога је, ако је могуће, боље да пронађете неког пчелара и купујте од њега директно.

Девет трикова помоћу којих можете открити да ли је мед чист и природан:

1. Протрљајте мало меда између кажипрста и палца док се не распадне. Нешто меда ће се апсорбовати у кожу јер је чисти мед добар за кожу. Природни мед није љепљив. Ако је оно што утрљате љепљиво, значи да има шећера или вјештачких заслађивача у њему.

2. Ставите неколико капи меда на папир или папирнати убрус. Чисти мед неће пробити папир дуго времена, јер не садржи воду.

3. Ставите мало меда код мрава. Пчеле инстинктивно граде кошницу на дрвећу и међу стијенама. Оне стављају мед како би се заштитиле од штеточина, као што су мрави. Мрави неће дирати природни мед.

4. Напуните чашу воде и додајте једну кашичицу меда. Чисти мед ће се згрудати и спустити на дно, а лажни мед ће се почети растапати.

5. Намажите мед на кришку хљеба. Природни мед ће отврднути хљеб за неколико минута. Вјештачки мед ће навлажити хљеб због садржаја воде.

6. Прави мед даће вам осјећај боцкања у устима непосредно прије гутања. Лажни мед то не може постићи.

7. Гледајте да ли ће се мед кристалисати током времена. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира колико дуго је одстојала, док ће се прави мед кристалисати.

8. Врх шибице умочите у мед и покушајте запалити. Природни мед неће сметати да се шибица запали. Лажни мед има воде па се шибица неће моћи запалити.

9. Двије до три кашичице меда ставите у микроталасну. Загријте на високој температури. Природни мед ће се брзо карамелисати и неће постати пјенаст. Лажни мед ће се тешко карамелисати и биће препун мјехурића, преноси Атма.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 39m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    21h 10m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    17h 26m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    13h 21m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 33m
    0