У току је планско прегруписавање руских снага код Кијева и Черњигова

30.03.2022. 20:00
0
ИЗВОР: sputniknews.com

На кијевском и черњиговском правцу у току је планско прегруписавање руских снага, саопштио је портпарол Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков на редовном брифингу.

Како је навео, у првој фази операције планирано је било да се натера противник да снаге концентрише у великим градовима (за њихову одбрану), да их паралише.

План није био да се нападају градови, како би се избjегле цивилне жртве.

- Требало је нанијети такав пораз оружаним формацијама кијевског режима да они не би могли да се користе на главном правцу дејства наших Оружаних снага – у Донбасу. То је реализовано - објаснио је Конашенков.

Он је додао да су руски авиони и дронови погодили данас 69 војних објеката у Украјини, између осталих: три командна центра, два вишецијевна ракетна бацача, осам складишта наоружања и ракетно-артиљеријско наоружање и 52 упоришта и подручја гдје је била нагомилана велика количина оклопне технике.

Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су и два украјинска дрона у подручју Балаклеја и Верхњеторецка у Донбасу.

- Оружане снаге Русије су током офанзиве пробиле добро утврђену одбрану противника, прешле ријеку Шајтанка и воде борбе против јединица 53. механизоване бригаде на улазу у мјесто Велика Новоселка. У току је чишћење мјеста Златна Нива од екстремистичких батаљона. Напредовали су осам километара. У овом подручју уништено је око 50 особа, три тенка, пет оклопних возила, осам аутомобила различите намјене - рекао је руски генерал.

Портал "sputniknews.com" подсјећа да је у Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа.

На крају преговора, Владимир Медински, помоћник руског предсједника који је као и претходно представљао руску делегацију, изјавио је да ће Русија значајно смањити војну активност у правцу Кијева и Чернигова.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР Источни фронт, 298. дан: Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије Источни фронт, 278. дан: Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Р...
Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских заробљеника Источни фронт, 273. дан: Песков: Русија спремна за међународну истрагу о убиствима руских ...
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    8h 1m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    8h 8m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    4h 50m
    0
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    8h 17m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    5h 33m
    0